Osnovna škola Zorke Sever; Foto: Marko Mihaljević
Domaći i regionalni projekti

Škola u ravnici / Mia Roth i Tonči Čerin

Velika zgrada osnovne škola Zorke Sever u Popovači smeštena u netaknutu ravnicu uvlači zajednicu u svoja programska polja.

Projekat škole u Popovači, smeštene na polje rubne zone Popovače nedaleko od Zagreba, potpisuju arhitekte Mia Roth i Tonči Čerin. Ulaskom u netaknutu ravnicu između potoka i saobraćajnice, velika zgrada uvlači zajednicu u svoja programska polja.

Škola je osmišljena kao kompleks dvorane i škole, organizovan oko osnovnih pristupnih puteva i pripadajućih zajedničkih prostora. S dve stope na tlu, povezana učionicama na spratu, škola uspostavlja prostornu tačku identifikacije zajednice. Raznovrsne potrebe velikog programa u pitomom okruženju su obavijene dvovodnim krovom kontinuirane bronzane fasade, kažu autori projekta.

Kultivisanje pejzaža

Glavni pristupi su istodobno i mesta okupljanja na ulazu u školu i dvoranu, artikulirani i objedinjeni tremom. Pešačkim prodorom do sportskog dela parcele na severu omogućeno je korišćenje igrališta i u vannastavno vreme, kao i povezivanje s planiranom zonom za rekreaciju. Zasebne celine spoljašnjih sadržaja zajedno s visokim zelenilom parkova uklopljeni su u jedinstveno urbanističko-hortikulturno rešenje: ostrva šume, dvorišta, sportskih terena ili parkinga ističu se u popovačkom krajoliku različitošću materijala kao novi oblik kultivisanog pejzaža.

Igra svetlosti

Dnevno svetlo u učionicama kontrolisano je kombinacijom sklopivih perforiranih brisoleja i kružnim nadsvetlima. Monohromatski materijali – konstrukcija, poliuretanski podovi i asfaltne površine – su neutralna podloga žarištima okupljanja ili slobodnih intervencija koje naseljavaju prostor tokom školskog života, zaključuju autori.

Osnova škola u Popovači osvojila je Grand Prix novosadskog Salona arhitekture 2020. godine.

Faktografija

  • lokacija: Popovača
  • autori: Mia Roth i Tonči Čerina
  • saradnici: Tajana Jaklenec, Nebojša Weiner
  • godina projekta: 2007.
  • godina realizacije: 2018.
  • površina lokacije: 50.000 m2
  • bruto površina: 8.000 m2
  • klijent: Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija
  • konstrukcija: BB structuralis, Alen Batista
  • projekt instalacija: IPRO Inženjering
  • hortikultura: Tanja Herr
  • izvođač: Gradnja d.o.o.
  • fotografije: Marko Mihaljević
  • fotografija dronom: Luka Korlaet
  • izvor: Vizkultura

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dragan Markovich

    Zanimljivo koliko je Hrvatska uspela da izbalansira svoj ravnomeran regionalni razvoj. Ne kažem da je u tome u potpunosti uspela. Razlike su drastične i očigledne. Ali, na tome se na tome aktivno radi i to uz pomoć Evropske Unije. Činjenica da Popovača, mesto od 12.000 stanovnika, ima ovako dobru školu je za svaku pohvalu. U kakvim obrazovanim ustanovama po mestima iste veličine sede učenici i đaci u Srbiji – ne smem ni da pomislim. Možda smo nekada bili deo iste države, ali nikada nismo bili deo istog mentaliteta…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *