Projekat arhitektonski potpisuje Konzola arhitektura iz Novigrada; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27
Regionalni projekti

Uljara u Istri sagrađena od montažnih elemenata

Klasičan betonski kubus površine 1.000 m2 projektovan je kao skeletni sistem prefabrikovanih elemenata stubova, greda, fasadnih i krovnih panela.

Firma Konzola arhitektura iz Novigrada potpisuje projekat nove uljare u mestu Taru, sedištu Opštine Tar-Vabriga u Istarskoj županiji u Hrvatskoj, a ovaj objekat izgrađen je 2020. godine na parceli od 15.000 m2 okruženoj zelenilom i maslinama.

Sve je počelo tako što je nekadašnja proizvodna linija 2003. godine bila prenesena u Poreč, te su lokalni maslinari morali voziti masline na obradu u taj desetak kilometara udaljen grad, pa je logična želja klijenta, javnog investitora, bila da ponovo ima uljaru na području svoje opštine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat je izgrađen je 2020. godine na parceli od 15.000 m2; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Ekonomska opravdanost projekta

Kako saznajemo od autora, projektni zadatak bio je isprojektovati uljaru s dve proizvodne linije kapaciteta 1.500 kg/h – uz zbrinjavanje otpadnih voda koje se pojavljuju u procesu proizvodnje – kao i skladištem za ulje i prostorom za prezentaciju, te kancelarijama.

Osim toga, projektom je predviđeno i korišćenje otkošćivača kojim se od koštica može proizvoditi pelet.

Investitorovo ekonomsko opravdanje za izgradnjom dovoljno velikog i opremljenog prostora jeste povoljna mogućnost nabavke sirovine za potrebnu proizvodnju, budući da u Taru postoji više porodičnih poljoprivrednih gazdinstava sa preko 50 hektara zasada masline, saznajemo od novigradskih arhitekata.

Jednostavna montažna konstrukcija uz par naglašenih motiva; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Planiranom perforacijom fasadnih panela kubus je otvoren prema kontekstu u kojem se nalaze novoposađene masline čiji se plod u uljari obrađuje.

Objekat je klasičan betonski kubus koji se sastoji od prefabrikovanih betonskih elemenata stubova, greda, fasadnih i krovnih panela, a sagrađen je na nasipu nekadašnjeg odlagališta građevinskog materijala.

Planiranom perforacijom fasadnih panela kubus je otvoren prema kontekstu u kojem se nalaze novoposađene masline čiji se plod u uljari obrađuje.

Glavna ideja za oblikovanje, kažu naši sagovornici, bila je pokušati da se isprojektuje kubus koji je sam po sebi jednostavna montažna konstrukcija uz par naglašenih motiva kao što su stepenište, perforacije, te stakleni zidovi kroz koje maslinar koji je dovezao ulje na obradu može pratiti ceo proizvodni proces.

Kroz staklene zidove može se pratiti čitav proces prerade; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Maksimalna visina i dimenzije osnove

Uljarski pogon ima dve etaže, prizemlje i sprat. U prizemlju se nalazi predprostor sa prijemom maslina, proizvodni pogon, skladište ulja, natkriveni trem, prostor za pakovanje i prodaju ulja, sanitarije za posetioce, garderoba za zaposlene u uljarskom pogonu.

Na spratu se nalaze kancelarije sa sanitarijama i spremište, dok je uz zapadno i severno pročelje smeštena je natkrivena operativna površina.

Maksimalna visina građevine iznosi 8,30 metara od kote konačno zaravnatog terena uz građevinu do vrha betonskih fasadnih panela (član 127.a). Maksimalne dimenzije osnova zgrade su 48,90 m x 14,90 m, dok su maksimalne dimenzije osnova zgrade s nadstrešnicom 54,95 m x 20,95 m.

Sadržaj je funkcionalno isprojektovan u skladu s potrebama proizvodnog procesa; Foto: Rajan Milošević

Krovna konstrukcija izvedena je kao kosi krov nagiba 10% (6⁰), a sastoji se od krovnih sendvič panela sa ispunom na nosivoj konstrukciji.

Ideje za enterijersko uređenje i opremanje bile su da se koriste lako održive obloge, da se funkcionalno isprojektuje sadržaj u skladu s potrebama proizvodnog procesa, te da se proces učini “vidljivim” spoljašnjem posmatraču, odnosno maslinaru.

Zgrada je projektovana kao skeletni sistem prefabrikovanih betonskih elemenata koji će se montirati in situ. Krovna konstrukcija izvedena je kao kosi krov nagiba 10% (6⁰), a sastoji se od krovnih sendvič panela sa ispunom na nosivoj konstrukciji.

Zgrada je temeljena na temeljima samcima (temeljne čašice). Temelji samci povezani su veznim gredama koje preko jastučića naležu na temeljne čašice. Unutar objekta opečnim modularnim blokovima debljine 25 cm zidaju se prostori pakovanja i prodaje ulja, sanitarije i garderoba.

U unutrašnjosti objekta korišćeni su opečni modularni blokovi debljine 25 cm; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Paneli sa integrisanom toplotnom izolacijom

Ostali pregradni zidovi na prizemlju i spratu izvode se kao montažni od gipskartonskih ploča. Podna ploča se izvodi od betona armiranog vlaknima debljine 20 cm na tamponu od šljunka debljine min 50 cm.

Međuspratna konstrukcija sprata izvedena je pomoću šupljih betonskih ploča koje se izvode se sa slojem zvučne izolacije, zaštitnim slojem od cementnog estriha, te pločicama kao završnim slojem.

Spoljašnja fasada uljarskog pogona izvodi se od fasadnih betonskih panela debljine 20 cm sa integrisanom toplotnom izolacijom od 8 cm.

Kako na kraju za naš portal navode iz Konzola arhitekture, pri projektovanju, odnosno izvođenju najveći izazov bio je isprojektovati i izvesti ispravan proizvodni proces bez ispuštanja otpadnih voda u okolinu.

Grafički prilozi

 

 

Foto-galerija

Projekat arhitektonski potpisuje Konzola arhitektura iz Novigrada; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27
Projekat arhitektonski potpisuje Konzola arhitektura iz Novigrada; Foto: Rajan Milošević/Koridor 27

Faktografija

  • naziv objekta: Uljara Tar
  • mesto: Opština Tar-Vabriga, Hrvatska
  • investitor: Javno-privatno partnerstvo
  • autori projekta: Konzola arhitektura
  • godina projektovanja: 2018.
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina: 1.000 m2
  • spratnost: Prizemlje +1
  • autor fotografija: Rajan Milošević, Koridor 27
  • izvođači: Đusto d.o.o.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *