Administrativni i edukativni centar Udruženja maslinara Crne Gore; Foto: ARHINGinženjering
Regionalni projekti

Kuća u Starom Baru kao omaž drevnom stablu masline

Na terenu specifične konfiguracije, u istorijskom jezgru utvrđenog grada, dizajniran je multifunkcionalni objekat originalnog prostornog sklopa.

Projekat nazvan „Kuća maslina“ u starom delu Bara, koji potpisuju arhitekte iz podgoričkog biroa ARHINGinženjering, namenjena je Udruženju maslinara Crne Gore kao administrativni i edukativni centar.

Zamišljena i kao mesto susreta turista i ljubitelja proizvoda ploda masline, ova kuća je, kako napominu autori, ujedno i omaž stablu masline čija starost prelazi dva milenijuma, a nalazi se upravo u Starom Baru.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kružni otvor omogućava rast masline; Foto: ARHINGinženjering

Prostor bogat vizuelnim sekvencama

Prema rečima podgoričkih arhitekata, raspoloživa lokacija, projektni program, specifična konfiguracija terena, istorijsko jezgro utvrđenog grada i vernakularna arhitektura iz okruženja uočeni su kao materijal iz kojeg se može komponovati originalan prostorni sklop.

Arhitektonski izraz realizovan je po principu „grupne forme“ kroz koju se, u svim pravcima, prožima prostor bogat vizuelnim sekvencama.

Kako dodaju autori, sve je to u vezi sa zatečenim urbanim tkivom i tradicionalnom postavkom starogradskih dvorišta, sastavljenih iz više objekata koji međusobnim odnosom grade uvek originalnu, funkcionalnu i estetsku celinu.

Više objekata međusobno grade originalnu, funkcionalnu i estetsku celinu; Foto: ARHINGinženjering

S obzirom na karakter objekta, stablo masline je značajan motiv u centru ukupnog doživljaja kuće i dvorišta.

Projektnim rešenjem je ostvarena kompozicija od dvovodnih i jednovodnih krovova koji se kombinuju sa ravnim delovima u funkciji nadstrešnica i terasa, a uvedene su i pergole kao neizostavan element zatečenog vokabulara.

Dvorište je natkriveno, zbog zaštite od sunca i kiše, osim kružnog otvora koji omogućava rast masline. Njeno stablo je, s obzirom na karakter objekta, značajan motiv u centru ukupnog doživljaja kuće i dvorišta.

„Promišljanjem svih zatečenih vrednosti, kroz princip transpozicije, stvoren je objekat koji predstavlja ekstenziju postojećih vrednosti, ali sa željom da se jasno čita kao novi vremenski sloj„, ističu autori.

Centar pažnje ka maslini staroj dva milenijuma; Foto: ARHINGinženjering

Program uslovljen funkcijom

Program kuće bio je definisan proces proizvodnje maslivnog ulja koja počinje isporukom maslina i njihovom preradom u ulje koje se skladišti u specijalnim rezervoarima od nerđajućeg čelika koji se nalaze u skladištu pored proizvodnje.

Kao nusproizvod ceđenja maslina pojavljuje se komina koja se čuva u posebnoj prostoriji u podrumu. Proces pakovanja ulja odvija se u suterenu objekta gde se nalazi skladište za flaše, pakovanje i otpremu gotovog proizvoda. Preuzimanje gotovog proizvoda vrši se sa ovog sprata.

Osnova objekta

S obzirom na vaspitnu funkciju kuće i otvorenost za posetioce, ne postoji stroga podela zona za rad, edukaciju i posete.

Prostor za degustaciju i prodaju proizvoda nalazi se u prizemlju i, kako navode autori, važan je segment u turističkoj ponudi jer je planirana prodaja ekskluzivnih proizvoda najvišeg kvaliteta. Vizuelno je povezan sa procesom vađenja ulja i dvorištem, koje je jedan od bitnih sadržaja objekta, jer maslina predstavlja centralni i simbolički motiv.

Na prvom spratu zgrade, u skladu sa projektnim zadatkom, nalazi se multifunkcionalna sala namenjena permanentnoj edukaciji i seminarima za sve maslinare Crne Gore, a kapacitet joj je 80 posetilaca. Odnosi se na administrativni deo koji se sastoji od tri kancelarije za stalno zaposlene.

Pored ovog bloka nalazi se čajna kuhinja i kupatilo. S obzirom na vaspitnu funkciju „Kuće maslina“ i otvorenost objekta za posetioce, ne postoji stroga podela zona za rad, edukaciju i posete, a pritom nezaposlena lica ne smeju da borave samo u prostoriji za punjenje i pakovanje ulja.

Kadriranje vizura; Foto: ARHINGinženjering

Grafički prilozi

P
P
Osnova objekta
Osnova objekta

Foto-galerija

Administrativni i edukativni centar Udruženja maslinara Crne Gore; Foto: ARHINGinženjering
Administrativni i edukativni centar Udruženja maslinara Crne Gore; Foto: ARHINGinženjering
Centar pažnje ka maslini staroj dva milenijuma; Foto: ARHINGinženjering
Centar pažnje ka maslini staroj dva milenijuma; Foto: ARHINGinženjering

Faktografija

  • naziv projekta: Poslovni objekat „Kuća maslina”
  • investitor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore
  • spratnost: S+P+1
  • mesto gradnje: Katastarska parcela br.1075/2, KO Stari Bar, LN982
  • površina parcele: 891.78 m²
  • BGP objekta: 1.087,92 m²
  • autori: Rifat Alihodžić, Jasmina Salković i Elvira Muzurović (ARHINGinženjering d.o.o.)

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *