Renoviranje je preduzeto sa razumevanjem zgrade i njene istorije; Foto: Dragan Zlatanović
Regionalni projekti

Hotel Grand u Kopru: Ovako izgleda najbolji javni enterijer u Sloveniji

Lukovi su glavni motiv dizajna ovog luksuznog hotela koji na najbolji način čuva tradiciju ali i nudi raskoš u skladu sa zahtevima turiste 21. veka.

Kopar je najstariji grad u Sloveniji, nastao na stenovitom ostrvu, ostrvu koza, po kojem je i dobio ime. Danas je bitan trgovinski, lučki ali i turistički centar Slovenije. Zbog toga dolikuje da ima hotel dostojan bogate tradicije.

Hotel Koper, originalno izgrađen početkom pedesetih godina prošlog veka, dobio je novo ime – Grand Koper  – ali i novi unutrašnji izgled za koji je zaslužan ljubljanski biro AKSL arhitekti.

Kako za naš portal navode autori projekta, koji je u novembru dobio nagradu za najbolji javni enterijer Slovenije, renoviranje je preduzeto sa svim raspoloživim znanjem i razumevanjem zgrade i njene istorije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitekti su želeli da ponovo probude značaj istorijski važne zgrade; Janez Marolt

Ponovo probuđen značaj zgrade

Pre početka projekta renoviranja, AKSL arhitekti blisko su sarađivali sa doc. dr. Nežom Lipovec Čebron, koja je izradila studiju o razvoju i značaju Hotela Koper.

„Nastojali smo da zadržimo zgradu i njenu originalnu ideju, i da ponovo probudimo značaj zgrade i njenu ulogu u društvenom i kulturnom smislu“, navode u ljubljanskom birou za naš portal.

Želja autora bila je da hotel postane mesto druženja i upoznavanja svih, ne samo gostiju, već i stanovnika šireg primorja, jer, kako kažu, u tome vide prenošenje istorijske ideje i uloge zgrade u budućnost.

Duh nekadašnjeg enterijera ogleda se u savremenom jeziku i materijalima; Foto: Dragan Zlatanović

Arhitekti su otvorili glavno ulično šetalište i ponudili prizemlje hotela domaćim i drugim posetiocima.

Cilj im je bio da otvore glavno ulično šetalište i ponude njegovo prizemlje domaćim i drugim posetiocima, te da u ovom delu Kopra uspostave „dnevni boravak“.

„Namerno smo postavili hotelsku recepciju na sam kraj predvorja, još uvek dovoljno vidljivu i u fokusu ulaza“, kažu arhitekti iz AKSL-a, dodajući da se ulazna staklena fasada može u potpunosti otvoriti i povezati sa arkadnim lobijem hotela.

Keramičke pločice sa izgledom paladijum teraca; Foto: Janez Marolt

Mediteranski stil i lukovi

Kada je dizajn u pitanju, autori su bili vezani za mediteranski stil i njegove tipične materijale i šare, koji su izraženi na moderan način.

„Glavni motiv dizajna, čija inspiracija potiče od glavne fasade, su lukovi koji se ponavljaju u unutrašnjosti celog hotela“, kažu za Gradnja.rs u birou AKSL arhitekti.

Total dizajn hotela Grand; Foto: Dragan Zlatanović

Prilikom odabira materijala autori su zadržali duh enterijera arhitekte Eda Miheveca i prof. Olge Rusanove.

Prilikom odabira materijala autori su zadržali duh enterijera arhitekte Eda Miheveca i prof. Olge Rusanove, koji je u to vreme bio bogat raznolikim teksturama i ukrasima, kao i tipičnim prostorima Istre i šireg mediteranskog stila, ali zbog prethodnih renoviranja hotela većina elemenata originalnog enterijera, nažalost, više nije razumljiva niti očuvana.

Njegov duh se danas ogleda u prostoru u savremenom jeziku i materijalima, kao što su, na primer, keramičke pločice sa izgledom paladijum teraca, terakota položena u riblju kost, ogledalo na ulazu u predvorje i međuspratni klub koji privlači odsjaje obližnjeg mora, štampane zavese picerije i prostorija, kao i u zlatnim metalnim akcentima glavnih lukova predvorja.

Picerija „Caprizza“ u sklopu hotela; Foto: Dragan Zlatanović

Tu nije kraj iznenađenjima

Prednost hotela Grand Kopar, prema rečima projektanata, jeste njegova centralna lokacija na glavnom gradskom šetalištu, na ivici centra grada i na samo par koraka od gradske plaže.

Hotel nudi posetiocima tri restorana – hotelski bar i kafe, piceriju i a la carte restoran. Pored toga, nudi sadržaje za poslovne događaje i druženja, kao i Spa usluge sa masažom i negom, dok je predvorje hotela takođe predviđeno kao mesto za zaustavljanje i opuštanje, rad ili sastanak.

„Na jesen ćemo u hotel dodati poslastičarnicu i sladoledžinicu, tako da će se hotel sa svojim javnim prizemljem i otvorenim terasama okretati i obraćati posetiocima na sve strane. Kompletnu ponudu mogao bi upotpuniti i otvoreni bazen sa pogledom na more“, navode na kraju ljubljanski arhitekti.

Foto-galerija

Renoviranje je preduzeto sa razumevanjem zgrade i njene istorije; Foto: Dragan Zlatanović
Renoviranje je preduzeto sa razumevanjem zgrade i njene istorije; Foto: Dragan Zlatanović
Duh nekadašnjeg enterijera ogleda se u savremenom jeziku i materijalima; Foto: Dragan Zlatanović
Duh nekadašnjeg enterijera ogleda se u savremenom jeziku i materijalima; Foto: Dragan Zlatanović
Duh nekadašnjeg enterijera ogleda se u savremenom jeziku i materijalima; Foto: Dragan Zlatanović
Duh nekadašnjeg enterijera ogleda se u savremenom jeziku i materijalima; Foto: Dragan Zlatanović

Faktografija

 • ime projekta: Grand Koper
 • autor projekta: AKSL arhitekti d.o.o.Špela Leskovic u. d. i. a., Aleš Košak u. d. i. a., Vita Marolt mag. arh., Samantha Konec mag. arh., Maja Pečar mag. arh.
 • investitor: Jaz in Božo d. o. o.
 • lokacija: Pristaniška ulica 3, Kopar, Slovenija
 • godina projektovanja: 2019–2020.
 • godina izgradnje: 2020–2021.
 • ukupna površina: 2.793 m2
 • broj soba: 60
 • tipovi soba: Executive Suite, Junior Suite, Superior Twin, Superior Double, Comfort Twin, Comfort Family, Economy
 • izvođač radova: Gradbeništvo Spahiu – Urim Spahiu s.p., Hrpelje-Kozina
 • fotografije: Janez Marolt mag. arh. i Dragan Zlatanović

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Dragana

  Glavni motiv dizajna, čija inspiracija potiče od glavne fasade, su lukovi koji se ponavljaju u unutrašnjosti celog hotela“…bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *