Prepoznatljiva zgrada Edo Mihavca dobila je novo ruho
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je rekonstruisana zaštićena zgrada Tomos u Kopru

Orijentir grada na Jadranskom moru dobio je novo ruho uz potpuno poštovanje arhitekture s prepoznatljivim identitetom.

Pri rekonstrukciji poznate zgrade Tomos u Kopru, arhitekte su imale brojne ograničavajuće faktore budući da je objekat zaštićen od strane lokalnog Zavoda. Pored toga što je prizemlje moralo zadržati poslovnu namenu, rasporedi prva tri sprata su morali biti sačuvani, ograničavajući faktor bio je i da se kompletan raspored otvora na fasadi kao i njen originalan dizajn bude zadržan. Istočna, severna i zapadna fasada nisu smele dobiti nove konzolne balkone, a zasenčenje je bilo dozvoljeno samo na južnoj fasadi i to pomoću montažne konstrukcije.

Prepoznatljiva zgrada Edo Mihavca dobila je novo ruho kao i nove moderne stanove uz maksimalno poštovanje arhitektonskog nasleđa.

Ove smernice u očuvanju arhitekture Edo Mihavca poslužile su kao početna tačna u obnovi prepoznatljive zgrade u Kopru. Zgrada je do 3. sprata ostala potpuno ista, a od četvrtog sprata pa naviše, centralni hodnik pomeren je duž fasade zgrade. Uklanjanjem prozora unutar prozorskih otvora, u bloku je formiran spoljni, pokriveni trem a zgrada je i dalje zadržala svoj oblik, proporciju, karakterističan izgled. Ovaj novi, spoljašnji koridor, logično se povezao s postojećom komunikacijom (stepenište i lift) tako da se osnovna logika glavnih komunikacionih pravaca nije promenila.

Koncept rekonstrukcije

Zatečeno stanje

Zatečeno stanje
Zatečeno stanje
Zatečeno stanje
Zatečeno stanje

Kamena vuna na fasadi

Ono što je najvažnije, zaštićena zgrada zadržala je svoj gabarit, veličinu i položaj otvora, boju fasade kao i obradu oko prozora. Međutim, opsežnom rekonstukcijom poboljšani su njeni tehnološki aspekti pa je tako pored ojačanja konstrukcije, rađena i energetska obnova fasade pomoću kamene vune sa spoljašnje strane, zamenjeni su prozori i krov, ugrađene su potpuno nove električne i mašinske instalacije.

Od 90 nastalo 37 stanova

U isto vreme, zgrada je i arhitektonski revitalizovana. Od postojećih 90 manjih stambenih jedinica nastalo je 37 većih, modernih stanova. Stanovi sada imaju i terase odgovarajućih dimenzija, dobili su i dvosmernu orijentaciju s pogledom koji se otvara i na more i na kopno, a visina plafona povećana je na 265 centimetara. Svi stanovi sada se greju pomoću radijatora povezanih sa centralnom toplotnom pumpom koja je smeštena u podrumu.

Južnu fasadu sada krasi samonosiva čelična konstrukcija s integrisanim sklopivim roletnama.

Glavna karakteristika novoobnovljene zgrade nalazi se na južnoj fasadi koju sada krasi samonosiva čelična konstrukcija s integrisanim sklopivim roletnama. Ovaj sistem će zaštititi južne stanove od pregrevanja, posebno tokom letnjih meseci. Roletne su perforirane pa će terase zbog toga biti prozračene i osvetljene. Samonosiva konstrukcija povezale je postojeće, manje balkone s terasama tako da je dobijen produžetak stambenih površina.

Poštovanje zatečene arhitekture

Ovako je prepoznatljiva zgrada u centru grada, koja ima svoju dušu i priču, dobila novo ruho kao i nove moderne stanove uz maksimalno poštovanje zatečene arhitekture.

Grafičke podloge:

Zatečeno stanje
Zatečeno stanje
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1-3
Osnova 1-3
Osnova 4-10
Osnova 4-10
Hodnici
Hodnici
Osnova penthousa
Osnova penthousa

Faktografija:

  • Ime projekta: TOMOS KOPER
  • Investitor: CGP – ING, d.o.o.
  • Lokacija: Koper, Slovenija
  • Godina projektovanja: 2018.
  • Godina izvođenja: 2019.
  • Projektanti:
    • Arhitektura: Kosi in partnerji + Arhitektura 2211 (Ognen Arsov, Ana Cesar, Peter Cesar, Ana Kosi, Bine Tekavec)
    • Konstrukcija: Ivan Ramšak, s.p.
    • Elektro instalacije: MM-BIRO, d.o.o.
    • Mašinske instalacije: MM-BIRO, d.o.o.
  • Izvođač: CGP, d.d.
  • Fotografija: Miran Kambič

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *