Kutijasti stakleni paneli pravljeni su u fabrici i potom doveženi na lice mesta; Foto: Evabloem
Materijali

Ovi stakleni fasadni paneli oponašaju tekstil koji „lepo pada“

Nova zgrada u najpoznatijoj šoping ulicu u Amsterdamu već privlači poglede… što joj je i osnovni zadatak.

Holandska arhitektonska firma UNStudio osmislila je izgled prodajnog prostora za jedan poznati modni brend, a najveću pažnju objekta nazvanog The Looking Glass privlači fasada, te bi se imajući u vidu njegovu namenu već moglo reći da je projekat uspešan.

Kutijasti fasadni transparentni sistemi uspeli su da imitiraju tekstil koji lepo pada pa se može zaključiti da su kreativnost i savremeni građevinski sistemi u ovom projektu ostvarili uspešnu vezu.

Foto: Evabloem
Foto: Evabloem
Foto: Evabloem
Foto: Evabloem

Silikonski spojevi debljine 8mm kompenzuju razlike koje se pojavljuju između projektovanog i izvedenog staklenog panela.

Kutijasti stakleni elementi izbačeni su u odnosu na ravan fasade od opeke i služiće za izlaganje odeće. Pravljenje ovakvih profila bilo je veoma složeno. Zakrivljene staklene ploče međusobno su povezane strukturnim silikonskim spojevima koji su obloženi nerđajućim čelikom, a celokupne kutije su sastavljene u fabrici pa zatim dovezene na objekat.

„Jedan od izazova bio je da se geometrija zakrivljenog staklenih panela koji se pravi u fabrici može da se razlikuje od radioničkih crteža. Zbog toga smo morali da projektujemo panele tako da silikonski spojevi debljine 8 milimetara kompenzuje ove razlike.“ – objasnile su za Dezeen arhitekte iz proslavljenog UNStudia.

Foto: Evabloem
Foto: Evabloem
Foto: Evabloem
Foto: Evabloem

I estetika i funkcija

„U ovom fluidnom gestu, moda i arhitektura se sastaju kako bi predstavili geometriju vrhunske odeće kreirajući sklad između estetike i funkcije.“ – pohvalile su se arhitekte.

Foto: Evabloem

Arhitektura i moda

Izlozi ovog prodajnog objekta reinterpretiraju tradicionalnu formu izloga, ali stvarajući ujedno i jedan nov susret arhitekture i mode.

Foto: Evabloem

Foto: Evabloem

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *