Građevinarstvo

Pogledajte kako izgleda katedrala koju jedan čovek gradi sam 53 godine

Justo Gallero, poznatiji kao Don Justo, sa svojih 85 godina i nezavršenim osnovnim obrazovanjem, gradi katedralu u Madridu više od pola veka.

Još od 1963. godine Don Justo posvećuje život izgradnji ove katedrale odlazeći svako jutro na svoje gradilište. Njegov objekat dosegao je visinu od skoro 40 metara a da za to nema, i verovatno neće ni dobiti, građevinsku dozvolu. Međutim, Don Justo smatra da će nejgova katedrala ostati očuvana jer je već postala simbol lokalne zajednice ovog madridskog predgrađa.

Don Justova katedrala 01

Uprkos nedostatku stručnog znanja, Justo Gallero, koji je osnovno obrazovanje prekinuo zbog građanskog rata u Španiji, tvrdi da svo znanje i snaga dolaze od vere u Boga kome je i posvetio svoju katedralu. On kaže da građevina neće biti završena za vreme njegovog života i da radi na planovima koje će ostaviti iza sebe, piše Thisiscolossal.

Don Justova katedrala 02

Bez ikakvih uloženih sredstava, katedrala nastaje korišćenjem recikliranih materijala. Don Justo katedralu gradi od cigli i polomljenih pločica i obližnje fabrike, a praznu burad od nafte koristio je kao oplatu.

Don Justova katedrala 03

Don Justo je uzore za svoj objekat pronašao u katedrali Svetog Petra u Vatikanu, ali i u Beloj kući, raznim zamcima i drugim madridskim crkvama, piše BBC.

Don Justova katedrala 04

Želja Don Justa je da njegova katedrala postane potpuno funkcionalan, lokalni verski objekat ali ističe da je sve „do neba“.

Don Justova katedrala 05

Ako bi ponovo živeo svoj život, ja bih opet izgradio ovu crkvu, samo dva puta veću.

– uz smešak dodaje Don Justo.

Pogledajte i kako će izgledati Sagrada Familija jednom kada bude završena.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Rade

    Drugi Gaudi, ali bez škole. Međutim, s jedankim fanatizmom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *