Branau Inn postaje policijska stanica; Foto: Marte.Marte Architects
Svetski projekti

Hitlerova rodna kuća postaće policijska stanica s “minimalističkim arhitektonskim jezikom”

„Nakon 140 godina od rođenja Adolfa Hitlera, njegova rodna kuća u Braunau postaje antiteza svega čega se on zalagao. To će biti mesto na kojem se brane demokratija i ljudska prava.“

Austrijski studio Marte.Marte Architects prezentovao je projekat rekonstrukcije zgrade u kojoj je rođen Adolf Hitler, u mestu Braunau nedaleko od Salcburga, koja će biti pretvorena u policijsku stanicu.

Nakon što je država Austrija kupila ovu zgradu 2017. godine, organizovan je konkurs na kojem je pobedilo rešenje pomenutog studija koji je ponudio drastičnu promenu zdanja iz 17. veka. Ideja vodilja bila je da se napravi svedenija verzija originalne zgrade sa, kako za Dezeen kaže Stefan Marte, osnivač biroa, “minimalističkim arhitektonskim jezikom.”

Hitlerova rodna kuća u Branau; Foto: Thomas Ledl, Wikipedia

Austrijska vlada donela je odluku da ne ruši kuću već da je pretvori u policijsku stanicu kao simbolični gest.

Početkom 18. veka dve kuće su spojene kako bi se napravio restoran s apartmanima iznad. Hitler je rođen u toj kući 1889. godine, a potom se porodica ubrzo odselila na drugu lokaciju.

Hitler je potom osnovao Nacističku partiju u Nemačkoj, postao kancelar a onda i diktator koji je poveo zemlju u Drugi svetski rat. Hitlerov rat za teritorije i pročišćenje rase prouzrokovao je smrt desetina miliona ljudi, uključujući i genocid nad oko šest miliona Jevreja.

Trenutna forma zgrada rezultat je brojnih izmena i dogradnji za vreme nacističkog režima u Austriji koji ga je pretvorio u memorijalni spomenik Hitleru.

Austrijska vlada donela je odluku da ne ruši kuću već da je pretvori u policijsku stanicu kao simbolični gest.

„Danas otvaramo novo poglavlje u suočavanju sa istorijskom odgovornošću,“ izjavio je ministar policije Karl Nehammer tokom predstavljanja rešenja studija Marte.Marte Architects.

„Nakon 140 godina od rođenja Adolfa Hitlera, njegova rodna kuća u Braunau postaje antiteza svega čega se on zalagao. To će biti mesto na kojem se brane demokratija i ljudska prava.“ dodao je on.

Kuća će biti poput skulpture, kao da je isklesana u belom kamenu; Foto: Marte.Marte Architects

Vraćanje sata u 1750. godinu

Rešenje studija Marte.Marte Architects podrazumeva gradnju u postojećoj strukturi ali će ona pretrpeti veliku promenu.

„Promene koje su uradili Nacisti neće biti samo preokrenute, već će se sat vratiti u 1750. godinu, mnogo pre nego što je Adolf Hitler rođen. Promene će biti uklonjene sloj po sloj.“ kaže Stefan Marte, osnivač biroa.

Nova zgrada će biti savremena, čistih linija i ne toliko ukrašena kao tradicionalne kuće u ovom kraju. „Kuća će biti poput skulpture, kao da je isklesana u belom kamenu,“ dodao je on.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *