Kuća pola-plutajuća u Ostinu; Matt Fajkus Architecture
Svetski projekti

Kuća na vodi za čamce i relaksaciju od laserski perforiranih panela

Dvoetažni objekat na vodi napravljen je tako da obezbedi ugodnu ravnotežu sunca, hladovine, zaklona i prodora povetarca tokom cele godine.

Arhitektonski studio Matt Fajkus Architecture iz Ostina dizajnirao je mali, a istovremeno veoma zanimljiv objekat, čija perforirana metalna fasada osim što doprinosi estetici, omogućava i balans svetlosti i senke tokom cele godine. Filtered Frame Dock je dvoetažni objekat za čamce ali i za relaksaciju korisnika, a izgrađen je u neposrednoj blizini stambene kuće, piše Dezeen.

Zadatak je bio da se napravi kućica gde će se čamci moći usidriti ali i mesto u kojem se može uživati pored vode.

Naime, kućice za čamce su veoma popularne u Ostinu, jer stanovnici ovog mesta vole da uživaju na otvorenom pored vode, najveći deo godine. Pošto klijenti imaju čamac, projektni zadatak je bio da se napravi kućica gde će se on moći usidriti ali i mesto u kojem se može uživati pored vode.

Čelik i staklo

Osim perforirane fasade, kuću na vodi karakteriše i čelični krov izveden od dva trouglasta panela, koji zaklanjaju gornju drvenu palubu od sunčeve svetlosti. Ova paluba je oivičena staklenim ogradama i na njoj se nalaze ležaljke za druženje i relaksaciju.

Struktura je kalibrisana da obezbedi ugodnu ravnotežu sunca, hladovine, zaklona i prodora povetarca tokom cele godine

Objekat je naziv Filtered Frame Dock dobio po perforiranim panelima koji su postavljeni sa severne i južne strane i koji su projektovani tako da objekat kao i čamci dobijaju jednake količine svetlosti i senke tokom godine.

„Struktura je kalibrisana da obezbedi ugodnu ravnotežu sunca, hladovine, zaklona i prodora povetarca tokom cele godine. Kako se godišnja doba menjaju, pristanište pruža veću hladovinu tokom letnjih vrućina i dopušta više osunčanosti tokom hladnijih zimskih meseci.“, rekli su iz Matt Fajkus Architecture.

Senke u zavisnosti od doba dana

Za pogled ka vodi

Laserski sečene perforacije na panelima takođe su uslovljene i okolnim pejzažem, kako bi posetioci objekta mogli da uživaju u pogledima na vodu sa palube.

Perforirana metalna fasada osim što doprinosi estetici, omogućava i balans svetlosti i senke tokom cele godine.

Osim čeličnih panela, prilikom izrade objekta korišćeno je drvo za deking kao i prirodni kamen kako bi se objekat što bolje uklopio s okolinom.

 

Foto: Leonid Furmansky/Charles Davis Smith/Matt Fajkus Architecture

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *