Prostor oko bazena najbolje je popločati prirodnim lomljenim kamenom
Promo

Prirodni dekorativni kamen za oblaganje zidova, staza i bazena

Saznajte gde pronaći pravi izbor lomljenog ili sečenog kamena za vaš enterijer ili dvorište, i koliko on košta.

Promena klime i trendova u poslednjih desetak godina dovela nas je do razmišljanja da se, kada gradimo ili renoviramo, sve više vraćamo prirodnim građevinskim materijalima. Razlog leži u njihovom kvalitetu, dugotrajnosti i funkcionalnosti. Pa tako, jedan od najstarijih i najkvalitetnijih materijala svih vremena u građevinarstvu jeste prirodni kamen.

Prirodni kamen je materijal koji se primenjuje u svim elementima gradnje, kada govorimo o jednom domaćinstvu – bez obzira da li je u pitanju kuća ili stan. Prirodni kamen ima široko područje primene. No, kada kažemo prirodni kamen, ljudi obično pomisle samo na dekorativne materijale. Ali, primena i svrha kamena u građevinarstvu je daleko veća.

Lomljeni prirodni kamen

Osim granita i mermera, najpoznatije vrste prirodnog kamena kojeg viđamo u svom okruženju su još peščar i kvarcit. U poslednje vreme, često se primenjuje i travertin. Prirodni kamen se može koristi kao spoljašnji i kao unutrašnji materijal. Koristi se za zidanje, ali i za oblaganje već postojećih zidova. No, jedni od najčešćih načina korišćenja kamena za uređenje su lomljeni prirodni kamen za spoljašnje popločavanje dvorišta i staza i oblaganje unutrašnjih zidova i fasadnih površina.

Prirodni dekorativni kamen se sve češće primenjuje u enterijeru stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata

Lomljeni prirodni kamen idealan je za spoljašnje popločavanje dvorišta i staza.

Za oblaganje staza i dvorišta oko kuće najviše se koriste lomljeni i sečeni kamen. Takođe, lomljeni ili sečeni kamen mogu se koristiti za oblaganje temelja, sokle oko kuće, fasade, ograde, stubove, stepeništa, terasa, trotoare, pešačke i saobraćajne staze. Izbor zavisi od projekta, ali i od ukusa klijenta.

Lomljeni kamen se seče u debljini 1-2cm za pešačke staze i oblaganje fasada, a u debljini 2-3cm ako je u pitanju staza kojom prolazi motorno vozilo. Lomljeni kamen postavlja se tako što se utapa u beton potpuno različitih oblika i dimenzija koji se zajedno uklapaju i čine vašu stazu atraktivnom i funkcionalnom.

Cepani ili ti lomljeni prirodni kamen pravo je rešenje za popločanje staza oko vaše kuće ili vikendice

Cepani kamen

Cepani kamen se odlikuje postojanošću i čvrstinom. Cepani kamen daleko je kvalitetniji od drugih materijala za popločavanje (behaton ploče, betonske ploče, opekarski proizvodi, biber crep…). Odnos cene i kvaliteta je vrlo usklađen u slučaju lomljenog kamena za staze. Cene kamena razlikuju se od vrste i kvaliteta samog kamena, stepena glatkoće ili hrapavosti. Sastav i struktura kamena, takođe, utiču na cenu.

Razne vrste i teksture kamena koji su u ponudi učiniće vaše dvorište lepše nego što je komšijino. Cepani kamen se odlično uklapa uz zelene površine, nisko rastinje, cveće, drvene ili metalne ograde, kao i baštensku galanteriju. Izrada staza od prirodnog kamena je brza i laka, ali je efekat snažan i trajan.

Ko sebi može da priušti bazen ili fontanu u dvorištu, prirodni kamen je pravo rešenje za oblaganje i popločanje. Za ljubitelje pravilnih linija, preporučuju se sečeni oblici prirodnog kamena, oštrih i ravnih ivica. Sečeni kamen je pogodan jer je ravan i precizan, lako se postavlja i uklapa. Pogodan je za oblaganje terasa, stepenica, baštenskih staza, ograda, ravnih površina, sokle oko kuće, ivica oko bazena i drugih površina.

Dekorativni kamen za oblaganje zidova

Bilo da živite u stanu ili u kući, prvi utisak koji prostor ostavlja na goste je veoma važan. Iz tog razloga dekorativne tehnike koje se postavljaju na zid izuzetno su atraktivne za privatne vlasnike. Prirodni izgled i prirodni materijali postaju sve popularniji vid dekorativnog oblaganja zidova u enterijeru i eksterijeru.

Prirodni dekorativni kamen u enterijeru pruža jedinstvenu kompoziciju udobnosti, ugodnosti, jedinstvenog dizajna i skladnog izgleda. Osim toga, ističe se značaj kamena kao prirodnog toplotnog izolatora.

Privlačnost dekorativnog prirodnog kamena leži u harmoničnoj jednostavnosti. Elementi od kamena, različito sečenih i oblikovanih, daju površine poetičnog oblikovanja, koje se uklapaju sa tradicionalnim elementima od drveta ili metala, ali i sa modernim materijalima od gipsa ili poliestra.

Primena prirodnog dekorativnog kamena u enterijeru najčešće je u obliku listela

Vrste kamena koje se najviše primenjuju su mermer, granit, peščar, kvarcit i travertin.

Danas se najčešće koriste sečene štanglice od prirodnog kamena za zidove u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili hodniku. Dekorativni kamen se može seći u raznim dimenzijama širine 3 i 5 cm, različitih dužina i debljina. Zbog svog autentičnog izgleda i jedinstvenog dizajna prirodni dekorativni kamen je često rešenje i u javnim prostorima, restoranima, kafićima, poslovnim kancelarijama i tržnim centrima.

Cena sečenog kamena

Dekorativni kamen na moderan ali tradicionalan, sofisticirani ali rustičan način ističe detalje. Može se postavljati na razne vrste zidova (malterisane, gipsane ili gletovane). Jedna od njegovih glavnih prednosti je lako održavanje. Bitan faktor koji utiče na odabir vrste prirodnog kamena jeste cena prirodnog kamena koja na našem tržištu postaje sve povoljnija. Cene sečenog kamena kreću se od 10 do 30 evra po kvadratu.

Profesionalna ugradnja

Kada izvršite odabir kamena, važno je da odaberete i stručne majstore za njegovu ugradnju. Ovo pravilo važi bilo da je reč o unutrašnjem ili spoljašnjem zidu, stazi ili prostoru oko bazena. Kako biste izbegli propuste, bitno je da ovaj posao poverite stručnim licima koji se profesionalno bave ugradnjom. Najbitnije je da posao bude urađen valjano, u dogovorenom roku i po ugovorenoj ceni.

Ukoliko vas prirodni dekorativni kamen zanima i želite ga u svom prostoru ili dvorištu, više informacija o proizvodima, slogovima i ceni možete pronaći na stranici Prirodni kamen Ljig. Očekuje vas veliki izbor dezena, slogova i elemenata, kao stručni tim savetnika i majstora sa višegodišnjim iskustvom.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *