Maketa rekonstruisanog Spensa; Foto: Igor Conić
Izdvojeno

Kako će izgledati Spens nakon rekonstrukcije; DaNS: Zaštiti originalni arhitektonski izraz

Projekat rekonstrukcije Spensa predstavljen je sinoć, a tom prilikom je otkrivena i maketa koja pokazuje kako bi ovaj objekat mogao da izgleda u budućnosti.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, ugovor o saradnji između Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka biće potpisan u narednih nekoliko dana, a plan je da se kroz 12 do 14 meseci konkuriše za novac za obnovu u okviru programa „Srbija 2025„, odnosno da se povuku sredstva iz republičkog budžeta. Pre toga stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka će sa Gradom pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju, piše 021.

Želja je da se rekonstruišu sve sportske hale, svlačionice, toaleti… Foto: Igor Conić

Na spratu Spensa će biti odeljenje Gradske biblioteke, kao i Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ideja da se Spens obnovi u celosti.

„Cilj je da zamenimo i rekonstruišemo kompletan krov, da više ne prokišnjava, da možda iskoristimo njegov energetski potencijal u smislu solarnih panela, ali to je pitanje za struku. Cilj nam je da zamenimo kompletan fasadni omotač, da zamenimo reparirano stepenište, da imamo vrata koja se zatvaraju i leti i zimi i da čuvaju energetski potencijal Spensa. Želimo da rekonstruišemo sve sportske hale, sve svlačionice, sva kupatila, sve toalete. Cilj nam je da oplemenimo i funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat Spensa, da ovde bude odeljenje Gradske biblioteke, kao i da ovde bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije“, rekao je Vučević.

Spens će zahvaljujući solarnim panelima postati održiviji; Foto: Igor Conić

Simbol grada koji propada

On smatra da se obnovom Spensa daje nova snaga i budućnost ovom objektu i da je potrebno da se promeni percepcija prema njemu – da se više ne gleda kao simbol koji propada, nego kao na vrednost koja zaslužuje ulaganje.

Vođa projektnog tima dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački rekao je da se za jedan ovakav projekat moraju angažovati profesionalci iz oblasti građevine, arhitekture, mašinstva, elektrontehnike.

„Potreban i neophodan je rad koji će Spens osavremeniti, prilagoditi novim zahtevima, standardima i obući ga u novo odelo od temelja do krova. Na Spensu, osim sportsko-rekreativnog centra i drugih sadržaja, osnovaće se i Centar za veštačku inteligenciju, što je vrlo značajno zbog dosadašnjeg razvoja IT sektora. Blizina sa FTN i Naučno-tehnološkim parkom oživeće mnoga dešavanja od vitalne koristi gradu, pokrajini i državi“, poručio je Doroslovački.

Maketa je izložena u maloj sali Spensa; Foto: Igor Conić

To je pobeda razuma i reakcije građana i struke koji su tražili očuvanje jednog od gradskih arhitektonskih simbola.

Vučević se osvrnuo i na to što je pre dve godine izjavio da bi jedno od mogućih rešenja bilo i rušenje Spensa, te izgradnja funkcionalnijeg objekta na istom mestu. To je, naravno, izazvalo brojne reakcije u javnosti i ta ideja je ubrzo povučena. Na predstavljanju projekta rekonstrukcije Vučević je poručio kako izjava o mogućem rušenju nije bila slučajnost ni lapsus, nego je želeo da pokrene javnu raspravu o toj temi.

Predstavljen je budući izgled Spensa u Novom Sadu. Detaljno o projektu ovde: https://www.gradnja.rs/spens-rekonstrukcija-maketa/

Posted by Gradnja on Wednesday, June 17, 2020

DaNS: Zaštiti originalni arhitektonski izraz

„To je pobeda razuma i reakcije građana i struke koji su tražili očuvanje jednog od gradskih arhitektonskih simbola“ – kažu za naš portal iz Društva arhitekata Novog Sada (DaNS). Dodaju još i da pozdravljaju svaku najavu ulaganja u objekat i njegovo oživljavanje implementiranjem novih funkcija u objekat.

Ipak, ključno je da se prilikom rekonstrukcije maksimalno zaštiti originalni arhitektonski izraz i ne naruši njegova unutrašnja logika prostora, poručuju iz ovog društva. „DaNS je spreman da pomogne u svakoj pozitivnoj akciji koja će ići u pravcu unapređenja i očuvanja Spensa.“ – zaključuju iz DaNS-a.

Fotogalerija

Maketa rekonstruisanog Spensa; Foto: Igor Conić
Maketa rekonstruisanog Spensa; Foto: Igor Conić
Spens će zahvaljujući solarnim panelima postati održiviji; Foto: Igor Conić
Spens će zahvaljujući solarnim panelima postati održiviji; Foto: Igor Conić

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Dragan Markovic

  Da li će se isto kao i za tržni centar BAZAAR praviti digitalni blizanac? SPENS je ogromna zgrada, troškovi za održavanje su neverovatni. Najviše se para na tome gubi. Da li će se BIM tehnologije iskoristiti da održavanje ove grdosije ili će, kao i do sada, to da se radi pomoću štapa i kanapa?

 2. A3A2

  predizborna prevara i jos jedno otvaranje maketa u nizu.. dobrodosli u Srbiju zemlju maketa!
  na zalost, nista se ne radi na unapredjenju gradova-za gradjane i za kvalitetan i bolji zivot u urbanim sredinama, samo bezbojne i bezlicne zgrade.. urbicid koji traje 15+ godina.
  a moglo je bolje.. šteta

 3. srboljub zapalinski

  do sad sam vaš portal smatrao ozbiljnim, jer sam zaista imao prilike često da pročitam kvalitetne tekstove i vidim interesantna građevinska i interijerska rešenja….
  ali ovo je stvarno ispod vašeg nivoa, Vučević, SNS, makete, lažni renderi i namešteni
  tenderi….
  baš šteta što vas koriste za njihovu kampanju

Ostavite odgovor

Obavezna polja *