Ovako će izgledati geoLagon u Kanadi; Rendering: geoLagon
Svetski projekti

Greje se na termos: Najveća geotermalna laguna na svetu biće izgrađena u Kanadi

Nadaleko poznata Plava laguna na Islandu dobija konkurenciju! Planirani geoLagon okruživaće selo od tri stotine vikendica koje su potpuno energetski nezavisne.

U Kanadi se ovih dana razmatraju planovi za izgradnju nove lagune na otvorenom, koja će se održavati na prijatnim temperaturama tokom čitave godine kroz sistem grejanja u stilu „ogromnog termosa“ ispod.

Dizajniran da bude najveći te vrste na svetu i da se uklopi sa prirodnim pejzažom, projekat geoLagon takođe uključuje stotine okolnih brvnara kako bi se formiralo selo koje će biti u potpunosti energetski nezavisno.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izgradnja geotermalne lagune u Kanadi trebalo bi da traje 18 meseci; Rendering: geoLagon

39 stepeni tokom cele godine

Po uzoru na poznate geotermalne lagune na Islandu, geoLagon u mestu Šarlvoa u Kvebeku je dizajniran kao atrakcija na otvorenom za posetioce – da se opuste i upijaju okolinu.

Da bi bila izgrađena, vode lagune prostiraće se na oko 12.000 kvadratnih metara i biti zagrevane na prijatnih 39 °C tokom cele godine, nudeći utočište od hladnih temperatura vazduha u regionu, koje u zimskom periodu opadaju znatno ispod nule.

Voda u geoLagonu će se održavati na 39 °C tokom cele godine; Rendering: geoLagon

Imam patent na čekanju za ovaj ogromni termos ispod našeg bazena.

Daleko veći od islandske spektakularne Plave lagune od 8.700 kvadratnih metara, planirani geoLagon bi trebalo da postane najveća laguna tog tipa na svetu.

Zagrevaće se kroz energetski eko-sistem koji se sastoji od geotermalnih, fotonaponskih, solarnih i sistema grejanja na biomasu, zajedno sa termalnim rezervoarom ispod baze lagune za skladištenje toplote.

„To je jedan od ključeva našeg recepta. Imam patent na čekanju za ovaj ogromni termos ispod našeg bazena“, rekao je za New Atlas vlasnik i izvršni direktor geoLagona Lui Masikot.

Paviljon u geoLagonu; Render: geoLagon

Potencijalni snabdevač energijom

Masikot kaže da bi dalje optimizacije i tehnologije – kao što je rekuperacija toplote iz kanalizacije – mogle da dovedu do toga da selo geoLagon čak postane snabdevač energijom, ali je siguran da će projekat u najmanju ruku moći da se održi bez crpljenja energije iz mreže.

Ovo uverenje proizilazi iz studije održivosti koju je sprovela kanadska kompanija za održivu energiju Akonovia, koja je napravila proračun i zaključila da se njegovi zahtevi mogu zadovoljiti ovim obnovljivim izvorima energije.

„Postoji veliki potencijal da će projekat geoLagon proizvesti više energije nego što troši, što donosi mogućnost da se obezbedi višak električne struje okolnoj zajednici“, rekao je Masikot.

Kompanija za održivu energiju Akonovia je završila studiju održivosti geoLagona, mapirajući njegovu proizvodnju energije i potrebe tokom godine; Izvor: geoLagon

Ove vikendice će se moći iznajmiti, a 80 odsto njih je već unapred prodato investitorima.

Grupe brvnara će okružiti lagunu kada projekat bude završen, hvatajući solarnu energiju sa fotonaponskim omotačem kako bi pomogli u pokretanju toplotnih pumpi za zagrevanje okolnih voda.

Ove vikendice će se moći iznajmiti, a prema Masikotu, 80 odsto njih je već unapred prodato investitorima.

Iako je zamišljena kao turistička atrakcija sama po sebi, ova geo-laguna će biti izgrađena na oko 45 minuta od Kvebek Sitija, sa lakim pristupom umetničkim galerijama, golfu, skijalištima, restoranima od farme do stola i iskustvom posmatranja kitova.

Render jedne od brvnara u geoLagonu; Rendering: geoLagon

Izgradnja od marta sledeće godine

Projekat je planiran u tri faze, počevši od izgradnje 150 vikendica na solarni pogon, zatim lagune kao druge faze, a zatim preostalih 150 vikendica.

Kako sve ide po planu, Masikot planira još tri geoLagon projekta za region Kvebeka, a što se tiče izgradnje lagune u Šarlvoau, ona bi trebalo krene u martu 2023. i predviđeno je da traje oko 18 meseci.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *