Građevinarstvo, Izdvojeno

Poluukopana pasivna kuća od stakla s geotermalnim izvorom energije

Ko bi rekao da može da se napravi kuća s prozorima od poda da plafona a da je pritom energetski efikasna!

Londonski studio DSDHA ruši predrasude s kućom zvanom Covert House koja je sva u staklu. Ukoliko se pravilno pozicioniraju veliki stakleni otvori oni ne samo da ne umanjuju energetsku efikasnost objekta već rade na njegovom poboljšanju. Prozori od poda do plafona okrenuti su ka jugu kako bi maksimalno iskoristili potencijal sunčeve energije.

pasivna-kuca-od-stakla-2

Naravno, da bi kuća bila pasivna – odnosno, energetski nezavisna – bilo je potrebno ugraditi geotermalne pumpe koje su zadužene za zagrevanje vode. Takođe, kuća je do pola ukopana u zemlju što značajno utiče na štednju energije jer ne dolazi do disipacije toplote, piše ArchDaily.

pasivna-kuca-od-stakla-4

Pored toga što utiče na manji račun za struju i gas, poluukopana kuća nudi ukućanima i privatnost. Baš iz ovog razloga u nivou ispod nivoa zemlje smeštene su spavaće sobe.

pasivna-kuca-od-stakla-5

Covert House ima razne sisteme za energetsku efikasnost. Tu je rezervoar za prikupljanje kišnice, solarni paneli i sistem za rekuperaciju toplote… Sve u ovoj kući podređeno je maksimalnoj uštedi energije.

pasivna-kuca-od-stakla-3

Zanimljivo je da su u nivou tavanice na fasadi stavljena ogledala koja reflektujući svetlo povećavaju nivo osvetljenja u ukupanom delu kuće.

pasivna-kuca-od-stakla-6

Sam enterijer je sveden i minalistički. Baš onakav kakav i očekujemo za novu kuću u centru Londona…

pasivna-kuca-od-stakla-7

Foto: Christoffer Rudquist, Helene Binet

Pročitajte kako se postavljaju geotermalne pumpe.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *