Deo Megabudkinog tima u Moskvi; Foto: Megabudka
Izdvojeno

Veliki ruski biro Megabudka otvorio kancelariju u Beogradu: Otkrivamo šta je njihov plan

Beogradski ogranak za sada je angažovan na projektima van Srbije. “Međutim, za nas je ključno da ovde pronalazimo nove projekte, jer u ovoj zemlji vidimo značajne perspektive za svoj razvoj.”

Eskalacijom oružanog sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine Srbija je postala jedna od najtraženijih destinacija za ogroman broj emigranata iz Rusije, uključujući i arhitekte i dizajnere koji svoju karijeru najčešće nastavljaju u našem glavnom gradu.

Međutim, beogradska kancelarija ruske arhitektonske prakse Megabudka, iako otvorena te sudbonosne 2022, plod je odluke koja je u glavama osnivača ovog studija iz Moskve počela da se oblikuje čitavih godinu dana ranije.

„Razmišljajući o proširenju na ovo tržište, osetili smo želju da doprinesemo razvoju arhitekture sa lokalnim identitetom u Srbiji – zemlji koja je usko isprepletena sa našom kulturom i tradicijom“ – kaže Andy Senko iz beogradske Megabudke.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Park „Kudykina Gora“, Centar dobrodošlice, Lipecki region, Rusija; Foto: Ilya Ivanov

Za sada petoro ljudi u birou

Kako saznajemo na početku, Megabudkina kancelarija u Moskvi zapošljava oko 50 ljudi, a tim je raznovrstan i obuhvata širok spektar arhitektonskih stručnjaka, što im omogućava da preduzmu kompletan projektni ciklus.

To uključuje početne faze analize, urbanističkog planiranja, društveno-kulturnog istraživanja, a proteže se i na fazu projektovanja i autorski nadzor.

„Naša moskovska kancelarija čak ima i malu filmsku ekipu, što nam omogućava da napravimo sveobuhvatne video-zapise o našim projektima. Veličina našeg biroa nam pruža mogućnost da razvijemo prepoznatljivu arhitekturu u različitim segmentima“ – kaže Senko.

Njihova kancelarija u Srbiji trenutno ima tim sastavljen od pet pojedinaca, uključujući tri glavna arhitekte koji nadgledaju Megabudkine međunarodne projekte u Poljskoj i Uzbekistanu, kao i društveno značajan arhitektonski projekat područja oko piramida u Gizi, u Egiptu.

„Pritom, oni aktivno učestvuju u pregovorima za predstojeće projekte u Srbiji. Ostatak tima čini marketing odeljenje, zaduženo za dinamičan rast našeg biroa, kako na domaćem, tako i na svetskom nivou“ – kažu iz biroa.

Glamping „Under the Sky“: Spa kompleks i hotel u prirodi, Moskovski region, Rusija; Vizuelizacija: Megabudka

Beogradska kancelarija aktivno učestvuje u pregovorima za predstojeće projekte u Srbiji.

Iz ruskog studija navode da su trenutno na početku svog arhitektonskog puta u Srbiji, te je stoga njihova beogradska kancelarija za sada angažovana na projektima van naše zemlje.

„Međutim, za nas je ključno da ovde pronalazimo nove projekte, jer u ovoj zemlji vidimo značajne perspektive za svoj razvoj. Srbija ima živu arhitektonsku zajednicu i mi težimo da postanemo njen deo„.

Dodaju da je mogućnost učešća u projektima javnih zgrada i ugostiteljskim projektima u Srbiji za njih kao firmu od velikog značaja.

„Prepoznajemo značajan potencijal u ovakvim inicijativama i spremni smo da doprinesemo stvaranju jedinstvenog arhitektonskog okruženja u zemlji. Naš cilj je da preispitamo tradicionalnu srpsku arhitekturu prožimajući je novim, modernim formama i vizuelnim konceptima“ – navodi Andy Senko.

Park „Kudykina Gora“, hotelski kompleks, Lipecki region, Rusija; Foto: Ilya Ivanov

Uspostavljamo veze unutar lokalne arhitektonske zajednice sa perspektivom intrigantne saradnje.

Što se tiče pronalaženja novih poslova u Srbiji, naši sagovornici ističu da u ovoj fazi, dok kreću na putovanje srpskim arhitektonskim tržištem, koriste standardne marketinške alate za promociju svog ovdašnjeg biroa, sa ciljem da obezbede projekte u našem regionu u budućnosti.

„Aktivno učestvujući na arhitektonskim izložbama i tribinama, uspostavljamo veze unutar lokalne arhitektonske zajednice sa perspektivom intrigantne saradnje. Štaviše, aktivno negujemo naše prisustvo na platformama društvenih medija kao što su Instagram i Facebook redovno ažurirajući sadržaj i ističući naše projekte“ – objašnjavaju iz Megabudke.

Osim toga, kako dodaju, teže i da prikažu svoj rad u lokalnim arhitektonskim publikacijama kako bi skrenuli pažnju na svoje kreativne poduhvate i ojačali svoju poziciju na tržištu.

Park „Kudykina Gora“, Centar dobrodošlice, Lipecki region, Rusija; Foto: Ilya Ivanov

Traže veštine, stručnost i iskustvo

Što se tiče potencijalnog angažovanja novih članova tima, iz studija naglašavaju da je za njih apsolutno nebitno koje je zemlje državljanin budući zaposleni u Megabudkinoj beogradskoj kancelariji.

„Ono što nam je najvažnije jesu njihove veštine, arhitektonska stručnost, nivo iskustva, stručnost u arhitektonskom projektovanju i velika želja da učestvuju u zaista značajnim arhitektonskim projektima“ – ističu iz ruskog studija.

Glamping „Under the Sky“: Spa kompleks i hotel u prirodi, Moskovski region, Rusija; Vizuelizacija: Megabudka

Smatramo da je od ključne važnosti da svaki arhitekta shvati kako veštačka inteligencija funkcioniše i kako je može angažovati.

Po pitanju softvera, novi akteri domaće arhitektonske scene kažu da koriste različite programe u zavisnosti od zadataka i faza projekta. U skladu sa ciljevima projekta, rade i u BIM-u i sa softverom za analitiku i skiciranje.

„Ostajući u toku sa najnovijim trendovima, aktivno integrišemo neuronske mreže u naše projektne aktivnosti, koristeći ih za dodatno generisanje ideja i transformativne procese. Trenutno su neuronske mreže već ugrađene u mnoge poznate programe, kao što su Photoshop ili BIM360“ – objašnjava Andy Senko iz Megabudke i dodaje:

„U bliskoj budućnosti, očekujemo da će praktično sve arhitektonske aplikacije biti opremljene modularnim AI modulima za efikasno rešavanje različitih zadataka. Zbog toga smatramo da je od ključne važnosti da svaki arhitekta shvati kako veštačka inteligencija funkcioniše i kako je može angažovati“, kažu na kraju za naš portal.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *