Arhitektura, Izdvojeno

Opservatorija inspirisana Zvezdanim ratovima gradi se na Kipru

Evo šta se desi kada angažujete arhitektu koji je rastao uz Dart Vejdera i Luka Skajvokera.

Arhitektonska firma Kyriakos Tsolakis Architects nedavno je dobila dozvolu za izvođenje projekta opservatorije nazvane Troodos. Ona će biti sagrađena na visini od 1.200 metara iznad nivoa mora u okviru istoimenog parka . Ovaj park, koji prekrivaju šume, voćnjaci i vinogradi, nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom i prostire se na površini od 115 hektara.

Ja sam veliki ljubitelj filmova Zvezdanih ratova još od detinjstva i oni su u značajnoj meri uticali na projekat ove opservatorije.

 – rekao je arhitekta Nikodemos Colakis.

Osnivači studija Nikodemos i Elena Colakis, opisali su opservatoriju kao „strani objekat u vrlo prirodnom okruženju“ i istakli da se nadaju da će inspirisati svakoga ko ga posmatra iz daljine ili odozdo, piše Dezeen. Zapravo, opservatorija izgleda kao pista za sletanje svemirskih brodova iz filma Zvezdani ratovi.

„Elena i ja smo bili inspirisani naučno fantastičnim filmovima kada smo stvarali planove za ovu opservatoriju, obzirom da sam ja i veliki fan Star Warsa još od detinjstva. Naravno, klijent to nije znao kada su nas unajmio. Bili su prilično iznenađeni gde nas je projektovanje dovelo ali im se veoma dopala naša ideja.“, rekao je Nikodemos Colakis.

Od Mediterana do Indije

Troodos Observatory će biti prva namenska opservatorija na Kipru. Ovo ostrvo u Mediteranu je idealno mesto za izgradnju objekta ove namene i on će biti povezan s opservatorijom na Kritu, kao i s drugim evropskim opservatorijama, kao deo astronomsko-istraživačke mreže.

Izgradnjom ovog astronomskog istraživačkog centra NASA će imati korist jer će dobijati informacije o nebeskim dešavanjima između Mediterana i Indije koje trenutno nije u mogućnosti da prati.

Opservatorija izgleda kao pista za sletanje svemirskih brodova iz filma Zvezdani ratovi.

 

Objekat će imati klinastu formu, s konzolno postavljenom terasom iznad litice sa jedne strane i kupolastim krovom sa druge.

Opservatorija će imati dva teleskopa, jedan za dnevno a drugi za noćno posmatranje neba, dok će posetioci biti pozvani da slobodno ponesu i svoje teleskope pomoću kojih će sa krovne terase moći zajedno da posmatraju dešavanja na nebu.

Opservatorija à la Star Wars

Vizuelizacija:  MIR, Saarnak Visuals

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *