Arhitektura

Kako je kući staroj preko 250 godina udahnut novi život

Pogledajte kako je farmerska kuća iz 18. veka dobila zanimljivu kombinaciju stambenog i kancelarijskog prostora.

Do redizajna ove stare farmerske kuće došlo je nakon dizajnerskog konkursa koje je organizovao švajcarski grad Mutenc, u kom se objekat i nalazi. Cilj konkursa bio je da se obnovi istorijska farmerska kuća, izgrađene 1743. godine, koja je je smeštena u samom centru grada.

stara farmerska kuća 01

Nakon redizajna i obnove, kuća sada, osim stambenog prostora, ima i kancelarijski prostor za jedan arhitektonski studio kao i prostor za sastanke zajednice grada, piše Dezeen.

stara farmerska kuća 02

Novi dizajn, koji je pored belog enterijera, podrazumevao i stvaranje novih otvora za prodor prirodne svetlosti, obezbedio je svež izgled tradicionalnoj farmerskoj kući.

stara farmerska kuća 03

Sastavni deo renoviranja bilo je i stvaranje energetski efikasne zgrade, kroz primenu trenutnog MINERGIE građevinskog standarda što je podrazumevalo korišćenje solarnih panela i energetski efikasnih materijala.

stara farmerska kuća 04

Po novom projektu, kancelarijski prostor i stambeni deo se međusobno prožeti. Dodati stambeni deo i istorijska zgrada, osim fizičkom vezom, povezani su i korišćenjem istih materijala i boja.

stara farmerska kuća 06

stara farmerska kuća 05

Na spratu porodične kuće smeštene su spavaće sobe i soba za goste, dok su dnevna soba s trpezarijom i kuhinjom u prizemlju. Ispod nivoa zemlje smeštene su dečije sobe, koje su zenitno osvetljene preko transparentnih delova na ravnom krovu. Iz ovog prostora se preko rampe izlazi u prostrano dvorište.

stara farmerska kuća 07

Foto: Børje Müller

Pogledajte rekonstrukciju istorijske kuće izgaelskog grada Jafa.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *