Foto: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, MVRDV
Arhitektura

Život posle smrti – Holandskom EXPO paviljonu smeši se svetla budućnost

Holandski paviljon počeo je da propada brzo nakon otvaranja iako je bio ikona Svetske izložbe 2000. godine. Ipak, ambiciozni projekat EXPO 2.0 udahnuće legendarnom paviljonu sasvim novi život.  

Tada mlada arhitektonska praksa, a danas džin u sferi prostornog delovanja za koju zna čitav svet, MVRDV je zauzeo svoje mesto na podijumu savremene arhitekture na EXPO izložbi 2000. godine u Hanoveru. Predstavljajući Holandiju, sa željom da obuhvati njenih šest ključnih pejzaža, studio MVRDV će na temu “Holandija stvara prostor” tada odgovoriti vertikalnim slaganjem celina, time rušeći barijere konvencionalnog i postavljajući nove standarde u polju održive arhitekture.

Vertikalni grad

Osnovna paradigma nove holandske filozofije prostora jeste da, usled povišenog broja stanovnika i sprečavanja narušavanja prirodnog okruženja, treba širiti gradnju vertikalno i očuvati je potpuno samoodrživom. Ovakva filozofska premisa, otelotvorena u vidu Paviljona pre tačno dve decenije, nije se puno izmenila. Ono što je u potpunosti drugačije jeste način na koji čovek funkcioniše u 2020. godini u odnosu na kraj dvadesetog veka, i u skladu s tim, Paviljon se punom parom priprema da se odene u novo ruho.

Namera studija MVRDV je da objekat služi kao aluzija na holandski pejzaž.

Plan prenamene ima za cilj da postojeći objekat pretvori u co-working i co-living prostor, te da uvede novu, monumentalnu, stepenastu celinu koja će uokviriti parcelu Paviljona. Novouvedeni objekat služiće većim delom kao studentski smeštaj, uz naznačen deo za komercijalne kancelarije. MVRDV navodi da će se prvobitna struktura samog paviljona održati, te da ostaje namera da objekat služi kao aluzija na holandski pejzaž.

 

 

Šume, dine i kancelarije

Prvi sprat, koji je inicijalno sadržavao mrežu staklenika, očuvaće svoj pravougaoni plan u vidu kancelarija, dok će drugi sprat sa preuveličanim žardinjerama biti pretvoren u sobe za sastanke. Očuvaće se i “šuma” na trećem spratu i spoljašnje stepenište, a “dine” u prizemlju sadržaće male kafiće i izložbene prostore. Kupola na krovu koja je tada bila restoran ponovo će obavljati istu funkciju u nešto opuštenijem duhu.

Dve nove zgrade dodaju studentski smeštaj (veće krilo) sa komercijalnim kancelarijama i parkingom (manje krilo). Centralni deo izgrađene zone zauzima sam paviljon, sa pejzažnim i parternim uređenjem. Kaskadni delovi novokomponovanih zgrada obuhvataće seriju pristupačnih krovnih terasa, svaka sa različitom funkcijom. Od bašti, preko prostora za sportske aktivnosti, do soba za učenje i bioskopa, terase će biti povezane šarenim površinama koje definišu korisničke funkcije.

Projektovati sa budućim adaptacijama na umu

Kako je paviljon ograđen i ostavljen bez većih mera nadzora, tokom godina bio je izložen vandalizmu i izgubio je deo svog sjaja. Ipak, svojom reputacijom značajne reference u svetu održive arhitekture, jasno je da razigrana građevina služi i služiće kao primer ponovne upotrebe postojećih struktura, pokazujući da se objekti mogu projektovati sa budućim adaptacijama na umu.

Faktografija

  • Ime projekta: EXPO Pavilion 2.0
  • Lokacija: Hanover, Nemačka
  • Godina: 2020
  • Klijent: iLive Expo Campus GmbH
  • Veličina i program:
  • Paviljonski objekat 6300 m2 u nameni kancelarija i co-working prostora
  • Novi objekti 18900 m2 u nameni studentskog stanovanja, komercijalnih kancelarija, kao i parking prostora
  • Arhitekti: MVRDV
  • Građevinski tim: Ingenieurgemeinschaft Dr. Maack GmbH
  • Pejzažni arhitekti: Lad+ landschaftsarchitektur diekmann

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *