Kako bi se obezbedila privatnost ukućana, unutrašnjost ove kuće u Poljskoj je krovom sakrivena od suseda i pristupnog puta.

Nema sumnje da je naziv kuće House Behind The Roof u potpunosti je opravdan njenim konstruktivnim sklopom i dizajnom. Imajući u vidu da se nalazi u prigradskoj zoni Krakova, kao deo kompleksa od deset nezavisnih kuća čiji se dodatni razvoj očekuje, moralo se na vreme misliti na dobijanje privatnosti.

Usled dinamičnog razvoja grada, sve više slobodnih prirodnih površina u okolini ovog poljskog grada pretvaraju se u nova stambena naselja. Kako se ne bi ugrozilo prirodno okruženje i imajući u vidu budućnost stambenih naselja, arhitektonski biro Superhelix Pracownia Projektowa imao je ekološki pristup projektovanju. Zato je severni krov prekriven zelenilom, dok su solarne ploče postavljene na osunčanoj južnoj strani.

Površina kod kosog krova veća je nego što bi bila kod ravnog, te se to može posmatrati na način da je prirodi vraćeno više zelenila nego što joj je uzeto.

Prilikom konstruisanja zelenog krova, svakako je bila jednostavnija varijanta primene tradicionalnog ravnog krova. Međutim, lokalni zakoni to nisu dozvoljavali, te se morao izvesti krov pod nagibom od 45 stepeni, što je ujedno bilo i skuplje rešenje. U skladu s tim, površina krova je veća nego što bi bila kod ravnog krova, te se to može posmatrati na način da je prirodi vraćeno više zelenila nego što joj je uzeto.

Način konstruisanja krova spram lokalnih uslova

Karakterističan segment kuće je i potkonstrukcija krova izvedena od lameliranog drveta, koja prodire i u unutrašnjost zgrade.

Čeka se na patinu

U Superhelix arhitektonskom studiju, koji potpisuje ovaj projekat, velika pažnja je uvek usmerena na promene materijala tokom vremena. Tako je fasada kuće prekrivena nezaštićenim pločama od crvenog kedra koje će tokom vremena patinirati i dobiti divnu srebrno-sivu nijansu.

Zelenom krovu takođe ne treba posebna briga. Biljke ne zahtevaju dodatno zalivanje, a severno orijentisana pozicija krova omogućava da krov ima senku te da biljke zadržavaju vodu.

Kuća je oblikovana u pravougaonoj osnovi, na površini od 189 kvadratnih metara.

Zbog loše ogranizovanog prigradskog javnog prevoza, stanovnici ovog naselja uglavnom koriste sopstveni prevoz, pa je garaža organizovana u okviru kuće, u blizini dnevnog boravka i kuhinje. Soba za goste, toalet i pomoćne sobe takođe su smeštene na prizemlju.

Na prvom spratu se nalazi glavna spavaća soba s garderoberom i kupatilom, dve dečije spavaće sobe kao i kupatilo za decu i igraonica, koja se može adaptirati u dodatnu dečiju sobu ukoliko se porodica proširi.

Osnove kuće:

Prizemlje
Prizemlje
Sprat
Sprat

 

Foto: Superhelix Pracownia Projektowa (Bartłomiej Drabik), izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…