Može li se od babe napraviti devojka? Recept izgleda leži u pečurkama!
Materijali

Kako pečurke mogu poslužiti za pretvaranje trošnih kuća u nove objekte

Da li ste znali da i pečurke mogu da se koriste kao građevinski materijal? Predstavnici jednog američkog studija objašnjavaju kako je to moguće.

Redhouse Architecture iz Klivlenda trenutno radi na razvoju tehnike koja bi trebalo da pomogne rešavanju dva goruća problema: stambene krize i održive gradnje. I za to koriste micelijum iz pečuraka!

Naime, oni stare napuštene kuće prvo demoliraju, zatim otpad mrve sve dok ne dobije konzinstenciju pulpe i na kraju tu pulpu kombinuju s micelijumom. Ovaj novi građevinski materijal potom koriste za izgradnju novih biorazgradivih struktura.

Cigla dobijena metodom kombinovanja građevinskog otpada s micelijumom iz pečuraka

Micelijum je vrlo značajan zbog toga što dok raste vezuje novonastalu mešavinu koja se potom presuje u cigle

Micelijum iz pečuraka je vrlo značajan zbog toga što dok raste vezuje novonastalu mešavinu. Novonastala masa se potom kompresuje u oblik cigle kako bi mogla da se koristi kao građevinski materijal, a u drugim oblicima može da se koristi i za izolaciju. Na ovaj način mogu da se recikliraju čitave stambene jedinice, bez ostataka štetnih po okolinu.

Osnivač Redhouse studija, Christopher Maurer, za Dezeen objašnjava da im se Klivlend pokazao kao savršeni teren za testiranje nove tehnike jer se u njemu nalazi neobično velik broj starih napuštenih kuća.

Redhouse Architects nameravaju da na ovaj način obnove brojne napuštene kuće u Klivlendu

Bio-kuće kao privremeno i stalno stambene rešenje

Sve to znači da će objekti koji nastaju ovim vidom bioreciklaže biti održivi, biorazgradivi i mnogo jeftiniji – a mogu da se koriste kao privremeni i stalni stambeni objekti.

„Materijali koje koristimo su potpuno organski. Ako ih zaštitite, oni se mogu koristiti na neodređeno vreme, ali ako želite da ih jednostavno upotrebite kao privremeni stambeni objekat – na primer u zonama prirodne katastrofe, oni se takođe potpuno bezbedno mogu kompostovati ili biorazgraditi“, objašnjava Maurer.

Naučnici i projektanti iz ovog studija planiraju da u nekoj skorijoj budućnosti razviju prenosivi objekat pod imenom „biorecikler„, koji bi mogao da se prenosi na razne lokacije na kojima je predviđeno rušenje kako bi čitav pomenuti proces mogao da se odigra na jednom mestu.

Na kraju, pogledajte video-prilogu o ovom projektu:

Pročitajte i kako naučnici s jednog evropskog univerziteta pokušavaju da naprave novi biorazgradivi cement od povrća. Da li sve to znači da recept za bolju budućnost arhitekture možemo naći u našoj kuhinji?

Foto i ilustracije: Redhouse Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *