Građevinarstvo

Ekološka kuća sa zidovima od kanabisa

Blokovi od konoplje imaju sjajne izolacione sposobnosti, a pritom sprečavaju stvaranje mikroba i gljivica u zidovima.

Kanabis nije dobar samo za medicinske svrhe – industrijska konoplja veoma lepo se može upotrebiti i u arhitekturi koja naglasak stavlja na ekologiju. Upravo takav primer stiže nam iz Izraela gde je arhitektonski biro Tav Group iz Haife podigao kuću zvanu Ein Hod pomoću hempcretea, kojeg Rusi zovu kostrobeton. U pitanju je biokompozitni materijal od konoplje, hidratisanog kreča i vode od kojeg se prave blokovi s odličnim termičkim karakteristikama. A i fino miriše…

Lokalno vađeni kamen korišćen je za temelje i zidove u prizemlju dok blokovi od konoplje čine zidove u etažama iznad.

Kuća od skoro 250 kvadrata je skoro u potpunosti podignuta od prirodnih materijala. Lokalno vađeni kamen korišćen je za temelje i zidove u prizemlju dok blokovi od konoplje, smešteni između drvene konstrukcije, čine zidove u etažama iznad. Unutrašnji zidovi napravljeni su od nabijene zemlje dok su zidovi izmalterisani krečom od prirodnih boja kako bi se stvorila netoksična atmosfera. Vidljiva drvena konstrukcija povezuje prostorije i statički i vizuelno, a drvo se može videti i na prozorima, stepeništu kao i na nameštaju, piše Inhabitat.

Na brdovitom terenu u ruralnom izraelskom selu podignut je lep terasasat objekat koji je optimizovan po standardima pasivne gradnje. Solarni paneli su tu da obezbede jeftinu električnu energiju a prirodna ventilacija dodatno minimalizuje potrebe za trošenje struje zbog klimatizacije. Kuća je opremljena i sistemom za sakupljanje kišnice koja se koristi kao tehnička voda.

Dobar ali skup

Arhitekte kažu da je Ein Hod prava kuća u Izraelu napravljena blokovima od konoplje. U pitanju je vatrootporan materijal koji pritom ima sposobnost razgrađivanja ugljen-dioksida. Upotreba kreča ovom materijalu takođe daje otpornost na razvijanje mikroba i gljivica. Naravno, kostrobeton nije zamena za beton jer ovaj materijal nema dobra mehanička svojstva pa se ne može koristiti za konstruktivne elemente. Međutim, on je odličan izbor za dobro izolovane ekološke kuće iako nije baš jeftin.

Foto: Yoav Etiel

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *