Građevinarstvo

Zašto se ulice Los Anđelesa intezivno farbaju u belo

Kako bi se smanjila visoka temperatura na ulicama, počelo je masovno posvetljavanje puteva i parkinga u gradu anđela.

Los Anđeles je jedini grad u SAD u kojem se smrtni slučajevi uzrokovani toplotnim udarima dešavaju i tokom zime. S obzirom na to da globalno zagrevanje dovodi do još kritičnijih klimatskih uslova, predviđa se da će zdravstveno stanje stanovnika ovog kalifornijskog grada, u kojem sunce sija u proseku 284 dana u godini, biti sve više ugroženije. Farba zvana CoolSeal mogla bi da bude jedno od rešenja!

Farbanjem saobraćajnica u belo reflektuje se sunčeva svetlost čime se snižava tempratura asfalta.

 

Kako centrom grada ali i njegovim širim okruženjem dominira prostrana, i u nekim delovima veoma gusta, mreža ulica i puteva, rešenje je pronađeno u farbanju saobraćajnica u belo kako bi se sunčeva svetlost reflektovala u što većoj meri. Proračuni kažu da će se na ovaj način temperatura na ulicama Los Anđelesa sniziti i do 10 stepeni čime će grad postati zdravije mesto za život, piše Washington post.

Beli asfalt

Naravno, ulice nije moguće farbati bilo kakvom bojom. Za te potrebe je na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu razvijen CoolSeal — boja lagane konzistencije koja je već dala dobre rezultate.

„Došli smo do rezultata da je parking tretiran CoolSealom za deset stepeni (po Farenhajtu) hladniji od onog gde je ostavljen asfalt crne boje.“, rekao je Greg Spotts, pomoćnik direktora u sektoru održavanja ulica u San Fernando Valley, jednoj od najtoplijih oblasti na teritoriji Los Anđelesa.

Skupa klimatizacija

Iz uprave grada se nadaju da će hladnije ulice smanjiti zdravstvene probleme kod ljudi ali doprineti i smanjenju temperature u domovima, a samim tim i troškove za utrošenu električnu energiju.

Farbanje ulica u belo košta 40.000 dolara po milji i predviđeno je da premazi traju do sedam godina.

 

„Ne mogu svi da priušte rashladne uređaje, pa mnoge porodice s manjim primanjima imaju ozbiljan problem. Primenjeni metod rashlađivanja doneće korist za sve.“, rekao je Alan Barreca, profesor na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu.

Farbanje ulica košta 40.000 dolara po milji i predviđeno je da premazi traju do sedam godina. Tretiranje ulica CoolSeal biće izvedeno na određenoj površini grada tokom pilot projekta, pre nego što se primeni na širu gradsku oblast.

Foto naslovna: Greg Spotts, Twitter

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *