Građevinarstvo

Stanogradnja: šta to beše?

Statistički podaci pokazuju da je stanje u građevinskoj industiji katastrofalno jer je stanogradnja skoro stala.

Nema pouzdanih informacija o tome koliko je ove godine izgrađeno stanova. Nisu stigli ni statistički podaci za 2010. godinu, a kamoli za tekuću, 2011, a oni podaci koje obrađuje statistika malo su verodostojni jer, prema rečima Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u PKS, obrađuju se samo oni podaci koje neko prijavi, što znači da može biti i neprijavljenih građevina. Ne znači, takođe, ni da su izgrađene sve zgrade za koje se izdaju građevinske dozvole.

A manipuliše se i građevinskim dozvolama. U opticaju je informacija, kaže Rodić, da je u Beogradu ove godine izdato 600 dozvola, a on pouzdano zna da se radi samo o četiri!

Ono što je izvesno jeste da se gradi oko 2.500 stanova na mestu nekadašnje vojne kasarne Stepa Stepanović na Voždovcu u Beogradu, dok je u ostalim gradovima uglavnom građevinsko mrtvilo. Od završenih stanova, može se govoriti jedino o individualnoj stambenoj izgradnji, koja je preskromna u odnosu na potrebe građana za krovom na glavom i kapacitete industrije građevinskog materijala i građevinske operative.

Broj izgrađenih stanova je u priličnom padu ako gledamo statističke podatke za 2007, 2008. i 2009. godinu:

  • 2007. završeno 11.848 stambenih zgrada, od kojih – 4.707 novih
  • 2009.  završeno 9.432, od kojih 3.537 novih

Od tih zgrada, na kolektivno stanovanje odnosi se 67 objekata izgrađenih u 2007, od kojih je samo devet novih, dok je pre dve godine od ukupno 82 završene građevine – 16 novih. Međutim, po kvadraturi se vidi da je reč o manjim objektima, jer se, za novoizgrađene objekte, kreće od 9.000 do 15.000m2.

SVE ZAVISI OD BABE

Dvostruko siromaštvo se nadvilo nad građane bez stana jer muku muče i s visokim cenama i niskim zaradama kao većina, a uz to moraju da plaćaju kiriju, koju bi radije preusmerili za ratu vlastitog stana. Ali, država je udarila kontru i povećala učešće na subvencionisane kredite, tako da od novogradnje za podstanare nema nade.
Beogradskih 2.500 stanova koji se grade po povoljnijim cenama su kap vode u moru podstanarskih potreba, koji se mere stotinama hiljada stanova. Zbog toga beskućnici sve češće traže sobice umesto stanova, a odrasla deca se guraju u roditeljskim domovima i čekaju da im baba umre pa da dobiju vlastiti kutak. U XXI veku!

Za Vojvodinu podaci su poražavajući. Naime, u 2008. i 2009. izgrađena su tek po tri objekta s oko 4.000m2. Teško je pojmiti zašto se u statističkim tabelama pojavljuju i kubni metri stanova jer ako su propisani standardi po kojima se zida, onda svaki površinski kvadrat ima istu kubikažu u istoj vrsti objekata. Lepo je videti milionske cifre, ali one, nažalost, malo šta govore.

U 2010. godini planirana je izgradnja oko 4.000 stanova, a procena je preneta u ovu godinu. Međutim, očito je da se prognoza ni ove godine neće ostvariti kada se zna koliko su zidari zidali ove građevinske sezone. Rodić objašnjava da to i ne treba da čudi jer je zbog pooštrenih uslova kreditiranja malo i investitora koji ulažu u stanogradnju, i kupaca koji su kreditno sposobni i koji mogu da sakupe neophodno učešće za zajam.

(R.Dautović, Dnevnik)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *