Građevinarstvo

Srbija će imati najveću solarnu elektranu na svetu?

Securum Equity Partners želi da iskoristi potencijal solarne energije u Srbiji uz velika ulaganja u izgradnju sistema.

Luksemburška kompanija Securum Equity Partners odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, i da sredinom 2013. na jugu zemlje počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svetu, vrednosti blizu tri milijarde dolara. Planirano je da paneli ukupne instalisane snage 1.000MW budu postavljeni na oko 3.000ha, tako da će buduća solarna elektrana biti dvostruko veća od sadašnjeg svetskog lidera – kalifornijskog solarnog parka snage 500MW.

„Sigurno je i da ovakav tip projekta postavlja Republiku Srbiju na prva mesta svetske energetske mape. Nadalje, veličina investicije može privući niz drugih stranih ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, i ne samo u taj sektor“, smatra Matejak predstavnik ove luksemburške kompanije.

Osim izuzetno povoljnog geografskog položaja, koji je od velikog značaja budući da je cilj kompanije Securum Equity Partners prvenstveno izvoz električne energije, važno je napomenuti i da je u Srbiji intenzitet sunčeve radijacije među najvećima u Evropi, istakao je Matejak u razgovoru za internet portal eKapija.com.

„U poređenju sa Nemačkom, zemljom koja je najnaprednija u ovom sektoru na svetskom nivou, potencijal je veći skoro za 40%“, kaže Matejak i dodaje da je dobro i to što Srbija poseduje odgovarajuću elektroenergetsku infrastrukturu i dobru vezu sa susednim državama. U toj kompaniji takođe naglašavaju da nema razloga za brigu kada je reč o zagađenju životne sredine, kao i da ne treba strahovati od eventualnog negativnog uticaja na poljoprivredu, koja je u našoj zemlji veoma važna privredna delatnost.

Prema planovima kompanije Securum Equity Partners, realizacija ovog projekta trebalo bi da počne već od januara sledeće godine. Procenjeno je da će dobijanje svih potrebnih dozvola biti završeno do sredine 2013, kada bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i njegovo priključenje na distributivni sistem, koje bi se fazno odvijalo do 2015. godine.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragana

    „Srbija će imati najveću solarnu elektranu na svetu“?! To je dobra vest i zvuči tako optimistički…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *