Detalj ploče koju je razvio ETH Zurich Foto: Andrei Jipa/Courtesy Block Research Group ETH Zurich
Konstrukcije

Švajcarci razvili hi-tech ploču koja minimalizuje upotrebu betona

Uz pomoć 3D štampe i naprednih algoritama, u Cirihu je napravljena visokotehnološka ploča u kojoj je upotreba betona smanjena za 70% u odnosu na klasičnu.

Grupa istraživača s Instituta za tehnologiju u arhitekturi ETH u Cirihu, predvođena Filipom Blokom i Tom Van Meleom, predstavila je betonsku ploču koja je rezultat geometrijskog pristupa inženjerskim problemima koristeći se algoritmima prilikom projektovanja kao i 3D štampom. Tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u okviru ETH paviljona istraživački tim Block Research Group predstavio je svoje rešenje koje je oni nazivaju Functionally Integrated Funicular Floor.

Ovako konstruisana struktura minimalizuje naprezanje, pa se pri izgradnji može koristiti i reciklirani beton.

Ova dvostruko zakrivljena ljuska nosi teret tako što raspoređuje težinu preko rebara čija je pozicija i veličina dobijena proračunima, a koji su izvedeni 3D štampom. Tako je moguće izvesti konstrukciju koja ima i do 70% manje utrošenog betona od klasične ploče.

Ovako konstruisana struktura minimalizuje naprezanje, čak i u najtanjim segmentima, te se pri izgradnji mogu koristiti i slabiji materijali, poput recikliranog betona, koji su naučnici i koristili tokom istraživanja.

Ugradnja kablova u ploču

Saćasta struktura omogućava laku ugradnju kablova, a tim trenutno sarađuje sa univerzitetskom Architecture and Building Systems laboratorijom kako bi ustanovili da li je moguća i ugradnja HVAC sistema unutar poda.

Ipak, moglo bi se reći da ovo rešenje ima i jedan nedostatak. Složena geometrija bi mogla stvoriti potrebu za skupom oplatom. Radna grupa, imajući u vidu ovaj problem, ostvarila je saradnju i sa Digital Buildings Technology laboratorijom kako bi se zahvaljujući metodi 3D štampe eliminisao i ovaj problem, piše Archpaper.

NEST HiLo projekat

Istraživačka grupa razvija planove da u toku ove godine svoj sistem podova, kao i druge tehnologije, implementira u eksperimentalnom projektu NEST HiLo (High performance, Low energy). U pitanju je prototip kuće u kojoj će biti implementirana vrhunska tehnologija, a koju ovaj švajcarski Institut gradi o Dobendorfu.

Foto, video: Block Research Group ETH Zurich

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *