Shenzen Terraces na 95.000 kvadrata; Foto: Atchain
Zelena gradnja

Ove zaobljene terase projektovane su u skladu s kretanjem vazduha

Formiranje terasaste strukture na zgradi u Šendženu nije osmišljeno samo radi zanimljive estetike, već i kako bi se obezbedio hlad i omogućila prirodna ventilacija.

Arhitektonski studio MVRDV predstavio je impresivan projekat obrazovnog kompleksa u Šendženu, koji je oblikovan kao terasasta struktura u skladu s prirodom. Za razliku od okolnih visokih kula, projekat „Shenzhen Terraces“ na 95.000 kvadratnih metara, osmišljen je kao niz naslaganih horizontalnih ploča koje se segmentno spuštaju ka tlu kako bi se formirali amfiteatri na otvorenom.

Ovaj održivi kompleks obuhvata 20 različitih programa, uključujući obrazovni i komercijalni, kao i javni prevoz, a svi zajedno se prožimaju kroz otvorene zelene površine.

U ovom projektu ne radimo protiv klime, već u skladu sa njom – Winy Mass.

Formiranja terasastih prepusta nije osmišljeno samo radi zanimljive estetike, već i kako bi se obezbedio potreban hlad za posetioce, imajući u vidu da je u Šendženu suptropska klima. Sa druge strane zaobljene forme su u skladu sa kretanjem vazduha, odnosno protoka vetra i prirodne ventilacije.

„U gradovima poput Šendžena neophodno je dobro razmisliti o tome kako javni prostori i prirodni pejzaži mogu biti integrisani u gusto naseljen grad. Prostori sa hladovinom, kao i prostori koji nude zaštitu od vremenskih nepogoda, nude beg iz klimatizovanih zatvorenih prostora. Shenzhen Terraces se mogu posmatrati kao trodimenzioni park koji omogućava studentima da tokom toplog vremena izađu napolje i tu prisustvuju predavanjima, umesto da budu zatvoreni u unutrašnjosti. U ovom projektu ne radimo protiv klime, već u skladu sa njom. Prirodno ventilisane terase, zaštićene od sunčeve svetlosti nadstrešnicama, uskoro će postati fantastična mesta za druženje i učenje.“, rekao je za Designboom Winy Mass iz proslavljenog biroa MVRDV.

Lepak koji sve povezuje

Glavne sadržaje kompleksa čine pozorište, biblioteka, muzej, konferencijski centar i maloprodajni objekti, koji zajedno čine ambijent pogodan za učenje, razonodu, kulturu i relaksaciju.

Dodatnu otvorenost kompleksu pruža i otvoreni atrijum u središtu najvećeg objekta, dok biblioteka koja je podeljena na dva manja volumena predstavlja ključni element masovnog razvoja, delujući poput lepka koji povezuje brojne komercijalne i obrazovne programe. Mostovi, organizovani u nivou drugog sprata, takođe su zaduženi za spajanje različitih područja u neprekidnu rutu.

Zeleni krovovi nose fotonaponske ćelije i pritom sakupljaju kišnicu koja se koristi za zalivanje.

Kroz predstavljeni projekat može se zaključiti da su MVRDV pridali podjednaku važnost kako spoljašnjim pejzažima, tako i unutrašnjim prostorima i čini se da se oni suptilno stapaju u jedinstvenu celinu.

Tokom razvijanja projekta MVRDV su sarađivali sa firmom za pejzažnu arhitekturu Openfabric, kako bi stvorili raznolik pejzaž pogodan za kretanje pešaka. Krovovi su takođe sastavni deo pejzaža i osim za nošenje fotonaponskih ćelija i sakupljanje kišnice, predstavljaju velike zelene prostore pogodne za relaksaciju i druženje.

A ovako kompleks izgleda noću:

Faktografija:

  • ime: Shenzhen Terraces
  • lokacija: Šendžen, Kina
  • Godina projektovanja: 2019.
  • površina: 95.000 m2
  • autori: MVRDV
  • fotografije: © atchain, © lightstudio

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *