Kad se spoji inženjerstvo i umetnost; Foto: Panoramic Studio
Zelena gradnja

Parking na sunce koji daje vetar u krila promociji zelene gradnje

Nadstrešnica u formi krila, koja je sa gornje strane su u celosti obložena solarnim panelima, zapravo je zapanjujuća gradska skulptura.

Arhitektonski biro Openbox Architects, koji potpisuje projekat solarnog parkinga u Tajlandu, već čitav niz godina čvrsto veruje da je alternativni, održivi energetski koncept, ključ budućeg građevinskog razvoja. Naime, oni ističu da potrošnja energije u životnom veku jednog objekta predstavlja jedan od najvećih troškova tokom poslovanja, te njihovo smanjenje može biti od velike koristi za čitavu građevinsku industriju. Srećom, primena održivih sistema poslednjih godina je u snažnom zamahu što potvrđuje i ovaj interesantan projekat koji daje vetar u krila promociji zelene gradnje.

Od dole narandžasti paneli…

Nadstrešnica u formi krila, koja su u celosti obložena solarnim panelima, zapravo je zapanjujuća gradska skulptura.

Imajući ovo na umu, kao i da je dodatnoj aktualizaciji održivih sistema potrebna i određena količina estetske privlačnosti koja će se koristiti u marketinške svrhe, Openbox Architects razvili su projekat zvani Power Wing Parking.

„Godinama eksperimentišemo na mnogobrojnim projektima gde instaliramo solarne panele koji obezbeđuju 70% električne energije koja je potrebna na svakodnevnom nivou. Od 2017. godine smo počeli da svoj dizajnerki uticaj spajamo sa čistim, alternativnim i održivim energetskim poslovanjem.“, rekli su iz Openbox Architects za ArchDaily.

… od gore solarni paneli.

Narandžasta elektrana

Nakon mnogih projekta, arhitekte su svoja znanja o održivoj energiji primenili i pri oblikovanju ove urbane strukture, koja bi mogla da pošalje snažnu poruku. Naime, nadstrešnica iznad parkinga oblikovana je u formi krila, koja su u celosti sa svoje gornje strane obložena solarnim panelima i na ovaj način je stvorena zapanjujuća gradska skulptura.

Preseci kroz strukturu dugačku 50 metara

Svaki panel koji se oslanja na 50 metara dug čelični kostur, postavljen je pod drugim uglom, te deluje da su krila u pokretu.

Kako bi se stvorio dinamičan izgled, svaki panel koji se oslanja na 50 metara dug čelični kostur, postavljen je pod drugim uglom, te deluje da su krila u pokretu.

Narandžaste letvice

Parking se nalazi u okviru sedišta B.Grimm Power, vodeće tajlandske kompanije u oblasti solarne energije, te su elementi potkonstrukcije izvedeni u narandžastoj nijansi koja je simbol ove firme.

Solarni paneli pokrivaju 70% dnevnih potreba objekta

Inženjerstvo i umetnost

Prolazeći pored parkinga može se uočiti da njegova skulpturalna forma jasno predstavlja vezu između inženjerstva i umetnosti, koje bi trebalo shvatiti kao veoma uslovno povezane sfere za buduće razvoje.

Fotogalerija

Kad se spoji inženjerstvo i umetnost; Foto: Panoramic Studio
Kad se spoji inženjerstvo i umetnost; Foto: Panoramic Studio

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *