Kuća DG House na malenoj parceli; Foto: Fine Projects
Svetski projekti

Kako je napravljena prozračna kuća od 125 kvadrata na placu od svega 162 m2

Na urbanistički zahtevnoj parceli, nikao je objekat koji je okupan svetlošću i prirodnom ventilacijom zahvaljujući unutrašnjim dvorištima.

Što su zahtevi teži, to arhitekte daju bolja rešenja! Tako je i u ovom slučaju… U provinciji Banten na Javi, nikao je novi objekat koji je bilo potrebno postaviti u gusto izgrađenom naselju, odnosno na placu od 1,62 ara i to tako da kuća od 125 kvadrata deli fasadne zidove sa susednim objektima koji su izgrađeni i pre 10 do 20 godina.

DG House je, sa umom o (previše) bliskoj vezi sa susedima, zasnovana na principu težnje ka dobijanju što više prirodne svetlosti i ventilacije… a to naravno nije bio jednostavan zadatak.

Primenom atrijumskih dvorišta, cela kuća je dobila prirodno osvetljenje i ventilaciju.

Projektni studio KARA architecture osmislili su objekat kroz primenu zoniranja atrijumskih dvorišta, kako bi se kroz celu kuću podržala oba željena aspekta, prirodno osvetljenje i ventilacija, piše arhitekte za ArchDaily.

Glavno zatvoreno dvorište se nalazi između trpezarije i dnevnog boravka i znatno utiče na oblikovanje enterijera ovog dela kuće. Iako se nalazite u unutrašnjosti, imate jasnu vezu sa otvorenim prostorom.

Druga dva infiltratora svetlosti su smeštena u zonama kupatila. Na ovaj način je postignuto da svaka prostorija u kući bude dobro ventilisana i da ima dovoljnu količinu prirodne svetlosti.

Tavanica enterijera je u ravni sa linijom krova kako bi adekvatno mogla da se formiraju unutrašnja dvorišta.

Osim na osvetljenje i ventilaciju, arhitekte su veliku pažnju usmerile i na navike i karakter vlasnika, kako bi što kvalitetnije oblikovali relativno mali prostor kuće, tako da ona ipak deluje prozračno i prostrano.

Prave proporcije

Proporcija je još jedan aspekt koji su arhitekte pažljivo razmatrali, imajući u vidu da je tavanica enterijera zapravo u ravni sa linijom krova kako bi adekvatno mogla da se formiraju unutrašnja dvorišta.

Materijalizacija je kako u enterijeru, tako i u eksterijeru odabrana tako da odgovara lokalnoj klimi.

Materijalizacija je kako u enterijeru, tako i u eksterijeru odabrana tako da odgovara indonežanskoj klimi, pa se tako u najvećoj meri može uočiti kombinacije bele boje i zemljanih tonova sa drvetom.

Grafički prilozi

Osnova kuće
Presek 2

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *