Business Continuity and Disaster Recovery Data Centre u Prilepu
Izdvojeno, Regionalni projekti

Betonski prsten za čuvanje podataka u Prilepu

Strukturu objekta čini udvojena betonska konstrukcija od masivnih armirano betonskih zidova kako bi serveri ostali netaknuti u slučaju prirodnih katastrofa ali i terorizma.

Po projektu 1X2STUDIO iz Beograda, na čelu sa arhitektom mr Zoranom Abadićem u Prilepu u Severnoj Makedoniji izgrađen je Business Continuity and Disaster Recovery Data Center koji obezbeđuje kontinuitet u poslovanju IT sistema u funkciji poslovanja Ministarstva unutrašnjih poslova. Osnovni cilj projekta je da se obezbedi zaštita okruženja objekta i opreme (kao i svih informacija i softvera) od krađe, vandalizma, prirodnih katastrofa (uključujući i zemljotres), izazvanih katastrofa, terorizma i neočekivanih oštećenja popu električnih napona, ekstremnih temperatura i slično.

Cilj projekta je da se obezbedi zaštita okruženja objekta i opreme od krađe, vandalizma, katastrofa, terorizma i neočekivanih oštećenja.

Lokacija objekta je pozicionirana severo-istočno od gradskog centra Prilepa od Skoplja oko 132 ili 176 km, do gradskog centra Prilepa oko 2,20 km, do najbližih izgrađenih objekata oko 230 m, do prilaznog puta za vozila oko 160 m, do drugih prilaznih puteva u okruženju oko 200 m. Osnovna funkcija objekta je da obezbedi siguran smeštaj kompjutera, skladišta i mrežnih uređaja, energiju za njihovo održavanje, kontrolu temperature za rad, kao i povezanost sa drugim uređajima unutar i izvan njega.

Centralno jezgro

Organizaciono, zgrada je funkcionalno podeljena na dva dela, kružni prsten za smeštaj tehničke opreme i instalacija, i centralno jezgro server sobe za smeštaj 120 rek jedinica. Kružni prsten je ispunjen prostorijama za smeštaj mašinskih instalacija (prostorija za gas i hvac), električnih i instalacija telekomunikacija, uključujući i prostoriju provajdera. Ostatak prostora u objektu je za smeštaj zaposlenih lica (mrežne tehničare, operatere, obezbeđenje) koji garantuju puno radno vreme data centra od 24 časova, 7 dana u nedelji.

Platforma za utovar, kao i prilazna unutrašnja ulica oko objekta su jednako elementi arhitektonskog dizajna kao i površina pejzaža.

Prilaz za vozila je iz unutrašnje ulice oko objekta iz koje je obezbeđen pešački pristup ulazu za zaposlene preko platforme za utovar i ulazima u službi tehničkih prostorija. Platforma za utovar, kao i prilazna unutrašnja ulica oko objekta su jednako elementi arhitektonskog dizajna, kao što je i površina pejzaža, zahvaćena perimetrom zone zaštite oko objekta, prečnika 100 metara.

Soba u sobi

Server soba je projektovana kao soba u sobi i obezbeđuje najviši nivo fizičke zaštite, a samim tim sprečava i rizike. Ugrađeni sistemi obezbeđuju sveobuhvatnu zaštitu i kao takvi, multifunkcionalnu bezbednost bekap i server sistema, mrežnih kompjutera i sistema komunikacije. Struktura server sobe je projektovana u skladu sa TIA-942 i EN 1047-2:2009 standardima. Njena veličina, to jest kapacitet od 60 rekova, dimenzija 1000×600 mm je potreban u prvoj fazi, dok je dodatnih 60 rekova predviđeno za drugu fazu. Snaga jednog reka je 7,2 kW.

Masivno armirani betonski zidovi

Osnovnu strukturu objekta čini udvojena betonska konstrukcija od masivnih armirano betonskih zidova čija je ispuna visoko efikasni izolacioni materijal u svrhu najvišeg stepena zaštite od požara. Svi elementi strukture objekta, zidovi, tavanice i krov ne sadrže bilo koju vrstu otvora.

Pod stalnim nadzorom

U skladu sa osnovnom namenom, ovaj objekat zahteva održavanje 24/7/365. U periodima odmora i odsustva, potrebno je 5,5 lica za regularno odvijanje jedne radne smene u trajanju od 24 sata, 7 dana u nedelji. Broj zaposlenih unutar objekta, na pozicijama tehničara je 2, mrežnog operatera 2+2, naoružanog obezbeđenja 2, a izvan objekta 19 lica, na poziciji naoružanog obezbeđenja 5, na lokaciji 2, na prijavnici 2, u zoni perimetra približno 10.

Faktografija:

ime projekta: Business Continuity and Disaster Recovery Data Centre
autori: 1X2STUDIO, Beograd
Intervencija: Izgradnja
Lokacija: Opština Prilep, KP 2.19.1, 7500 Prilep, Republika Severna Makedonija
Adresa: Ulica Vasko Karangeleski
Izgrađena bruto površina objekta: 1.307,00 m2
Spratnost: Prizemlje
Broj projekta: Europe Aid / 132633 / C / SER / multi
Tip projekta: Spoljna saradnja
Naručilac: Central Financing and Contracting Department (CFCD), Ministry of Finance
Korisnik: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije
Izvršilac: SUEZ Consulting / SAFEGE SA, Gulledelle 92 – B-1200 Brussels, Belgium
Finansiranje: Evropska Unija
Implementacija: SAFEGE and its consortium partners SA FWC – Lot 2
Upravljanje: EU Delegation, Republika Severna Makedonija
Period projektovanja: 6. 2016. – 6.2017.
Projektant: SAFEGE Consulting Engineers, Gulledelle 92 – B-1200 Brussels, Belgium
Tim lider: mr Zoran Abadić, d.i.a.
Idejno rešenje: mr Zoran Abadić, d.i.a. (autor), Jelena Bogosavljević, m.i.a. (projektant), Kosta Dimitrijević, student arh. (saradnik)
Glavni projekat: MEGARON INŽENJERING d.o.o. Skopje, Severna Makedonija
Odgovorni projektant: Bujar Muća, d.i.a., Licenca br. 1.0272
Period izgradnje: 3.2018. – 5.2019.
Izvođač radova: 4A-M Sh.p.k. Tirana, Albanija
Stručni nadzor: SUEZ Consulting / Safege
Status: Izvedeno

 

Fotogalerija

Business Continuity and Disaster Recovery Data Centre u Prilepu
Business Continuity and Disaster Recovery Data Centre u Prilepu

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marko

    Jos jedan pokusaj jedne relikvije kao sto je centralizovano skladistenje podataka da resi problem koji je blockchain tehnologija resila samim svojim zacecem. Dok je sam objekat impresivan, i dalje je podlozan napadima iznutra (Snowden primer).

Ostavite odgovor

Obavezna polja *