View back from the sea toward the mountains, administrative building facing the mountains
Arhitektura

Računarski centar hlađen glečerima

U Norveškoj se gradi najveći ali ujedno i najsigurniji data centar na svetu.

Američko-norveška kompanija Kolos planira izgradnju nove farme servera a njihov primarni zahtev koji su postavili arhitektonskoj firmi HDR jeste da obezbede sistemi za stvaranje dovoljne količine neprekidne električne energije. Izbor je pao na prirodu i lokalne klimatske uslove.

Vrući serveri, hladna voda

Objekat je pozicioniran na norveškom fjordu Balangen, odnosno, u okviru Arktičkog kruga, što automatski znači duge i hladne zime, nisku vlažnost vazduha ali i veoma bogate izvore hidroenergije. Sve ove prirodne resurse budući data centar planira da iskoristi maksimalno kako bi ohladila svoje vruće servere.

Centar ima neograničen pristup hladnoj i čistoj vodi koja će se koristiti za hlađenja servera.

 

Kako piše BBC, centar će u početku crpeti 70 megavata. Međutim, nakon proširenja koje firma planira tokom naredne decenije, serveri će vući više od 1.000 megavata. Kako kaže Mark Robinson, zamenik direktora Kolosa, „centar će se 100% osloniti na obnovljivu energiju što je najstabilnija moguća električna mreža“.

Nezajažljiv rast

Budući centar biće u mogućnosti da uspešno servisira ubrzano rastuće tržište velikih podataka, ali će se njegov kapacitet tokom predstojeće decenije povećati za čak 1.400% jer potreba za velikom računarskom snagom sve više raste.

Razlomljena kičma

Objekat od 600.000 kvadratnih metara inspirisan je okolnim planinama, aluvijalnim ravnima i lednicima, koji zajedno kroje pejzaž ove fascinantne lokacije. Zato će objekti oko centralne kičme biti organizovani tako da izgledaju kao glečeri koji cepaju zemljište oko sebe.

Svi segmenti međusobno su povezani centralnom kičmom, a ulazna zona, koja se nalazi na vodi, izvedena je u bakru, aludirajući na istoriju lokacije na kojoj je minirano zemljište radi dobijanja ove plemenite rude.

Iako projekat ima podršku lokalne vlasti i norveških investitora, čeka se i na moguće investicije iz SAD. Kako god da se bude razvijala finansijska situacija, planirano je da data centar bude otvoren krajem 2018. godine.

Pogledajte kako će izgledati ovaj impresivni projekat:

Rendering: HDR

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *