Izdvojeno, Svetski projekti

Kolaž od polovnih vrata i prozora krase fasadu kuće

Kako bi se što bolje uklopila u okruženje Mumbaja, i ova kuća svojim izgledom podseća na trošne objekte koje je okružuju.

Lokalni studio S+PS Architects projektovao je Collage House (prev. kolažna kuća) u Indiji u kojoj žive četiri generacije. Kuća je pozicionirana na vrhu brda tako da ima lep pogled na Mumbaj (nekadašnji Bombaj) a oblikovana je oko centralnog dvorišta koje ne dozvoljava poglede iz komšiluka. Ipak, upravo su komšijske kuće najzaslužnije za njen izgled.

kolazna-kuca-prozori-vrata-08

Naime, arhitekte su bile inspirisane okolnim trošnim kućicama koji sugrađani prave od materijala koje pronađu na otpadu. Tako je fasada kuće napravljena od polovnih vrata i prozora koja su skinuta sa srušenih zgrada u gradu. Kombinovanjem polovne stolarije napravljen je zanimljiv kolaž koji obavija dve strane velike dnevne sobe, piše ArchDaily.

kolazna-kuca-prozori-vrata-14

Na ponekim vratima i prozorima su ostavljene originalne šarke koje dozvoljavaju otvaranje pa samim tim i prirodno ventilisanje kuće.

kolazna-kuca-prozori-vrata-03

Spavaća soba iznad dnevne sobe ima svoj balkon koji je napravljen od stakla koji vizuelno kontrira kolažu.

kolazna-kuca-prozori-vrata-16

Jedan od zidova u dvorištu prekriven je polovnim cevima različitih prečnika koji imitiraju izgled lokalnog građevinskog materijala – bambusa.

kolazna-kuca-prozori-vrata-04

Na krovnoj terasi podignuta je staklena saletla na metalnoj kontrukciji koja je prekrivena solarnim panelima. Saletla je dekorisana stubovima starim 100 godina koji su uklonjeni sa urušene kuće.

kolazna-kuca-prozori-vrata-05

Gde god da pogledate, kuća je puna iznenađenja. Jedno od njih krije se ispod objekta gde je napravljen rezervoar koji može da uskladišti 50.000 litara kišnice.

kolazna-kuca-prozori-vrata-06 kolazna-kuca-prozori-vrata-02 kolazna-kuca-prozori-vrata-07 kolazna-kuca-prozori-vrata-09 kolazna-kuca-prozori-vrata-10 kolazna-kuca-prozori-vrata-11 kolazna-kuca-prozori-vrata-12 kolazna-kuca-prozori-vrata-13 kolazna-kuca-prozori-vrata-15

Stara vrata i prozori korišćeni na novom objektu:

Model

Foto: Sebastian Zachariah, Ira Gosalia, Photographix Pinkish Shah

Pogledaje i kako izgleda kuća u Srbiji napravljena od otpada:

Prva u Srbiji: Kuća od guma, flaša i otpada

Firme iz kategorije Prozori:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *