Izdvojeno, Svetski projekti

Osmatračnica koja prkosi gravitaciji i bori se protiv vandala

Ovo metalno stepenište u Belgiji oblikovano je tako da se suprostavi delovanju sile gravitacije i da ujedno ostavi utisak na posmatrača.

U belgijskom gradu Tielt-Winge, firma Close to Bone projektovala je novu osmatračnicu koja je zamenila originalnu drvenu konstrukciju kojoj su, osim uticaja vremena, pretili i česti napadi vandala (izgleda da ih ima i u Belgiji; prim.ur). Nakon oštećenja stare osmatračnice, koju su huligani zapalili i time prouzrokovali njeno zatvaranje, nastala je nova metalna konstrukcija koja će, kako tvrde njeni tvorci, odoleti svim silama pa čak i gravitaciji.

Vlooybergtoren 01
Stara drvena osmatračnica koja je uklonjena
Vlooybergtoren 02
Novo, impozantno rešenje osmatačnice

Cilj saradnje projektanata s lokalnim gradskim čelnicima bio je da se stvori monumentalna struktura koja će moći da izdrži test vremena. Primarne karakteristike buduće građevine morale su da zadovolje i sledeće uslove: da bude visoka bar deset metara i da bude otporna na bilo kakav vid vandalizma.

Vlooybergtoren 03
Segmentna montaža dizalicom

Vođeni ovim odrednicama, projektanti su osmislili osmatračnicu nazvanu Vlooybergtoren, koja se za razliku od konvencionalnih struktura slične namene sa spiralnim stepeništem, dijagonalno podiže ka nebu, čineći strukturu iskošenom.

Vlooybergtoren 04

Novi toranj visok 11,28 metara napravljen je od čelika, sa završnim slojem crvenkasto-braon boje koja se skladno uklapa u okruženje.

Vlooybergtoren 05

Osmatračnica, čija forma oblikuje njeno stepenište, teška je trinaest tona i, kako kažu njegovi autori, vodi bitku sa sopstvenom težinom, piše Contemporist.

Vlooybergtoren 06

Kada savladate strah i popnete se na vrh, pružiće vam se lep pogled na okolinu.

Vlooybergtoren 08

Vlooybergtoren 07

Pogledajte i ovu impresivnu konzolu:

Statički izazov: Krov koji prkosi gravitaciji

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *