Impresivna čelična konstrukcija krasi fasadu; Foto: Brett Boardman
Svetski projekti

Egzoskeletna kula zasijala panoramom Sidneja

Novi kula mešovite namene postala je novi vizuelni orijentir poslovne zone najvećeg grada u Australiji.

Renomirani arhitektonski biro SOM, koji potpisuje i projekat kule u Beogradu na vodi, udružio je snage s firmama Architectus i Dexus Property Group kako bi napravili kulu 100 Mount visoku 35 spratova, čiji je dizajn inspirisan arhitekturom i pejzažem poslovnog dela Sidneja.

Naravno, inovativnost po kojem je SOM poznat u ovom slučaju se ogleda u egzoskeletnoj fasadi koja je napravljena od unakrsnih čeličnih nosača kombinovanih sa staklenim panelima. Zahvaljujući ovoj impresivnoj konstrukciji od čelika, nova zgrada je brzo postala novi gradski orijentir.

Fasadni elementi kontrolišu nivo intenziteta dnevne svetlosti kao i smanjenje odsjaja, bez da se ugrozi transparentnost objekta.

Inovativnost se ogleda u egzoskeletnoj fasadi od unakrsnih čeličnih nosača kombinovanih sa staklenim panelima.

Unutrašnjost objekta je oblikovana je tako da se što bolje iskoristi prirodna svetlost ali i da se omogući dobar pogled na grad, pa su tako na severu i jugu stubovi u rasponu od šest metara. Takođe, vodilo se računa o kreiranju prostranih otvorenih prostora.

Sa novog tornja pruža se pogled na luku, most ali i na čuvenu Sidnejsku operu.

Inovacije za ceo svet

„100 Mount predstavlja otelotvorenje sidnejskog duha o arhitektonskim inovacijama. SOM je ponosan što je učestvovao u stvaranju ovog nasleđa, sjedinjujući ga s istorijom naših inovacija u oblasti dizajna nebodera širom sveta.“, rekao je Adam Semel, jedan od partnera SOM, za ArchDaily.

Prilagođavanje trotoaru

Uvučeni prizemni deo, sa staklenim zidom visine 8 metara, omogućio je formiranje raznovrsnih sadržaja poput maloprodaja, kafića i restorana. Kaskadni prelazi trotoara usmeravaju posetioce na sadržaje u prizemlju, dok pešačka staza obilazi lokaciju vodeći do obližnjih stajališta javnog prevoza.

Foto: Brett Boardman

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *