Fotografija: Ilya Ivanov
Svetski projekti

Kako je ideja o maloj šumskoj kolibi prerasla u sigurnu i udobnu tvrđavu

Na periferiji Moskve, okružena borovima starim desetinama godina, izgrađen je kuća inspirisana idejom o „šumskoj jazbini večitog neženje“.

Arhitektonska firma Buro511 veoma blisko je sarađivala sa svojim klijentom na projektu nazvanom Roma house, koji je želeo utočište u šumi, daleko od gradske gužve. Kuća od 210 metara kvadratnih zamišljena je, a zatim i realizovana, kao sigurna i udobna tvrđava izvedena od palete materijala koja se istovremeno može okarakterisati i kao brutalistička i topla. Međutim, sam proces projektovanja nije baš tekao tako glatko…

Ova kuća je upravo ono što je njen vlasnik: dvosmislena, kontrastna, uvek u ravnoteži suprotnih životnih stavova i mišljenja.

Tim je tokom saradnje s klijentom primetio njegovu neodlučnu prirodu, koja se pokazala u neprestanom donošenju novih odluka a potom vraćanju na stare: od ideje o maloj šumskoj kolibi do brutalističke konstrukcije s luksuznim enterijerom.

Arhitekte firme Buro511 su istakle da je proces dizajniranja i izvođenja bio komplikovan, te je i trajao dve godine, ali ponosno ističu da projekat u potpunosti odražava unutrašnji svet vlasnika, te kažu: „Ova kuća je upravo ono što je njen vlasnik: dvosmislena, kontrastna, uvek u ravnoteži suprotnih životnih stavova i mišljenja.“

Kontrastni materijali

U potrazi za kohezivnim jezikom, tim je osmislio projekat koji karakterišu luksuzni komadi nameštaja kombinovani sa toplim završnim obradama raznih površina. Tako su čak i umivaonici u kupatilu u završnoj obradi u orahovom furniru. Ovi topli elementi su kombinovani sa masivnim kamenim i betonskim površinama, koji su uglavnom sirovog izgleda.

Sadržaji na 210 m2

U najvećem kubusu objekta nalazi se dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i ima punu visinu objekta. U susednom, nešto nižem kubusu smeštena je spavaća soba, ako i kupatilo koje ima prozore pune visine, koji pružaju zanimljivu ambijentalnost ovom prostoru. U sklopu objekta nalazi se i mali gostinjski apartman.

Elegantne vertikalne drvene letvice čine da se objekat suptilno uklopi u okruženje vitkih borova.

U eksterijeru su u kombinaciji sa staklenim površinama korišćene vertikalne elegantne drvene letvice, koje čine da se objekat što suptilnije uklopi u okruženje vitkih borova.

Osnova

 

Foto: Ilya Ivanov

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantastična arhitektura!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *