Cocoon Modules od transportnih kontejnera nisu jeftine ali imaju sve što vam treba; Foto: Christos Theologou
Građevinarstvo

Iz Grčke stižu kuće od transportnih kontejnera sa zelenim krovom

Ova mobilna kuća nudi vam sav sigurnosni, akustični, toplotni ali i estetski komfor kao klasična zidana kuća. Ali uz odgovarajuću cenu.

Grčka kompanija Cocoon Modules, iz Atine, nudi atraktivne modele kuća napravljenih u osnovi od recikliranih transportnih kontejnera koje imaju mogućnost da rade van električne mreže, kao i na njoj. Postoje opcije proširenja ali i promena enterijera ili eksterijera kako bi objekti bili po meri kupaca.

Ipak, kao primarne estetske a ujedno i funkcionalne karakteristike ove modularne kuće mogu se izdvojiti zeleni krov, masivni klizni zastakljeni elementi kao i kompletno opremljen enterijer.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Objekat je dodatno obložen i drvetom, prozori i vrata su dobro izolovani sa troslojnim staklom, a na krovu je zeleni sloj.

Predstavljeni prototip prikazan u videu ima ukupnu površinu od 30 kvadrata, što je postavljeno kao standard od strane firme. Međutim, iz firme navode da će dodatno proširenje objekta dodavanjem kontejnera u osnovi ili na sprat promeniti i inicijalnu cenu objekta.

Kući se pristupa preko velikih kliznih staklenih vrata u zoni dnevnog boravka, ali i preko nešto manjih koja vode u spavaću sobu. Oba ulaza su sigurnosno zaštićena. Ulaz u spavaću sobu dodatno se zatvara masivnim metalnim vratima, dok se preko većih kliznih vrata spuštaju sigurnosne roletne.

Foto: Christos Theologou

Potpuno opremljen enterijer

Spavaćom sobom dominira veliki zidni krevet, koji se može podići i spakovati u nameštaj, te se stvara dodatni korisni prostor po želji. Ova soba sadrži i znatnu količinu skladišnog prostora i ormara, uzimajući u obzir njenu malu ukupnu površinu.

Dnevni boravak sadrži ugaonu garnituru koja u jednom delu ima skladišni prostor, dok drugi deo može poslužiti za spavanje još jedne osobe.

Na dnevni boravak nadovezuje se manji prostor za obedovanje i čajna kuhinja, sa svim potrebnim elementima. Objekat takođe sadrži i veoma funkcionalno kupatilo.

Foto: Christos Theologou

Spavaćom sobom dominira veliki zidni krevet, koji se može podići i spakovati u nameštaj.

Foto: Christos Theologou

Zeleni krov za dodatnu izolaciju

Iako su mnogobrojni primeri kuća napravljenih od transportnih kontejnera često loše termički izolovani, to svakako nije slučaj sa ovim objektom. Objekat je dodatno obložen i drvetom, prozori i vrata su dobro izolovani sa troslojnim staklom, a na krovu je zeleni sloj, što dodatno doprinosi izolaciji.

Kuće od transportnih kontejnera postavljaju se na stubiće koji mogu biti povezani temeljom zavisno od konfiguracije tla. Na licu mesta potrebno je obezbediti kran za istovar, gde kroz par sati kuća može biti u upotrebi.

Foto: Christos Theologou

Kuće se postavljaju na stubiće koji mogu biti povezani temeljom zavisno od konfiguracije tla.

Foto: Christos Theologou

Isporuka širom sveta

Objekat firme Cocoon Modules trenutno se može poručiti u pretprodaji po ceni od 60.000 evra i isporuka je moguća širom sveta pa i u Srbiju.

Za ovu cenu dobija se potpuno opremljen objekat kako električnim i vodovodnim instalacijama, tako i uređajima i nameštajem. Dostupne su i dodatne opcije, kao što je konfigurisanje objekta za mogućnost na rad van mreže.

Foto: Christos Theologou

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Igor

    60k? Dajte, bre…

  2. vasilije

    Nemojte nas ostavljati na pola.
    Dajte cene i sve ostalo u vezi s kupovonm, postavljanjem itd.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *