Skejt park F51 u Folkstonu, Engleska; Foto: Matte Rowe
Svetski projekti

Otvoren prvi višespratni skejt park na svetu

Ovaj arhitektonski „sendvič na tri sprata“, kako ga nazivaju, smešten je iznad bokserskog kluba i kafića i deluje kao da lebdi nad svojom bazom.

Gaj Holavej, arhitekta čiji studio stoji iza projekta koji nosi ime F51, objasnio je da je njegov tim prvobitno dobio porudžbinu za projekat višespratnog parkinga u engleskom primorskom gradiću Folkstonu.

Međutim, kada je obližnji park za skejtbording morao da bude izmešten, od arhitekata je zatraženo da dizajn novog skejt parka ugrade u rešenje.

Kako Gaj navodi, njihov klijent je u međuvremenu zaključio da su automobili zapravo “dosadni”, te su ih se arhitekti u svom projektu “rešili” i umesto toga napravili prvi višespratni skejt park na svetu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat je realizovan sredstvima lokalnog biznismena i filantropa; Foto: Matte Rowe

Milioni funti za regeneraciju

Kao klijent projekta navodi se Ser Rodžer de Haan, lokalni biznismen i filantrop, koji je od 2004. godine uložio milione funti u regeneraciju Folkstona, između ostalog u izgradnju akademskog objekta, sportskog centra, te realizaciju brojnih galerija i ateljea.

Osim toga, zahvaljujući njemu luka ovog gradića pretvorena je u novo šetalište, a u planu je i izgradnja luksuznog stambenog bloka na obali mora, piše The Guardian.

“On radi suprotno od većine investitora i ulaže ogromnu količinu sredstava u zajednicu pre izgradnje stanova, umesto da to čini kao simboličan gest nakon toga”, kaže Holavej.

Zanimljiv vizuelni efekat prostoru daju i narandžaste grede; Foto: Matte Rowe

Raspon struktura ide od plitkih rampi za početnike, do “činija” dovoljno dubokih za najneustrašivije skejtere.

Ovaj trospratni skejt park smešten je iznad bokserskog kluba i kafića i deluje kao da lebdi nad svojom bazom.

Može se čak reći da pojedini delovi projekta podsećaju na neretko nerealne studentske radove, gde se na jednoj strani mogu videti površine za friklajmbing, dok pored njih struje skejteri i izvode svoje poznate vratolomije.

Na tri različita nivoa zadovoljene su potrebe korisnika svih uzrasta i sposobnosti, gde raspon struktura ide od plitkih rampi za početnike, do “činija” dovoljno dubokih da zadovolje čak i najneustrašivije vozače skejta.

Prvi sprat okarakterisan je kao “skulpturalna simfonija” uglačanog betona; Foto: Matte Rowe

Skulpturalna simfonija uglačanog betona

Najviši nivo ima rampe obložene drvetom i ovaj prostor predviđen je, pored skejtera, i za vozače BMX-ova, a zanimljiv vizuelni efekat prostoru daju i narandžaste grede, na visini od pet metara iznad najniže tačke prostora.

Na srednjem spratu se nalazi “ulični park” koji je opremljen elementima koji mu daju izgled urbanog pejzaža, gde su mnogi delovi izvedeni od šperploče kako bi se park mogao jednostavno i brzo ažurirati. Iz ovog prostora pruža se pogled na zid za penjanje.

Na prvom spratu se nalazi prostor koji je okarakterisan kao “skulpturalna simfonija” uglačanog betona koji uranja i izdiže se u naletima, ostavljajući bez daha posmatrače koji gledaju skejtere kako se kreću ovim prostorom.

Mnogi delovi elemenata na srednjem spratu izvedeni su od šperploče; Foto: Matte Rowe

Primarna betonska ploča prvobitno je izlivena u kalupe, kako bi se stvorila vidljiva ispupčena donja strana.

“Želeli smo da oponašamo korene vožnje skejtborda u Dogtaunu”, kaže Holavej, aludirajući na nadimak za Santa Moniku u SAD, gde su skejteri iz 1970-ih počeli da testiraju svoje veštine u bazenima isušenim nakon suše.

Delo specijalizovane firme za izgradnju skejt parkova Maverick, ovaj projekat je bio dosta složen imajući u vidu da je sam park smešten u unutrašnjosti objekta.

Primarna betonska ploča je prvobitno izlivena u kalupe, kako bi se stvorila vidljiva ispupčena donja strana.

F51 izgradila je firma Maverick, specijalizovana za skejt parkova; Foto: Matte Rowe

Skejt park kao zalog za budućnost

Projekat je započet 2015. godine i njegova realizacija je nekoliko puta odlagana, kako zbog tehničkih poteškoća, tako i zbog pandemije kovida, ali je otvaranje objekta ipak dobro tempirano, imajući u vidu da je prodaja skejtbordova porasla u Britaniji za više od 30% tokom prošle godine.

F51 ima plan da lokalnim klincima ponudi mesečnu članarinu za jednu funtu, imajući u vidu njihovu ideju da skejt park u centru Folkstona bude poput svetionika koji govori mladim ljudima: “Vi ste najvažnija mušterija u gradu, jer vi ste budućnost”.

Mesečna članarina u F51 košta samo jednu funtu; Foto: Matte Rowe

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *