„Hereretopia“, 2021, jedinstveni nepromenljivi token (NFT). Ilustracija: Courtesy of Karisman
Arhitektura

Nekretnine u metaverzumu: Prva NFT poslovna zgrada prodata u Njujorku

Tržište nekretnina cveta i u virtuelnom svetu. Evo šta sve može da se kupi za jedan eterijum!

Jedan programer iz Njujorka kupio je ovih dana prvu NFT poslovnu zgradu u Velikoj jabuci, „smeštenu“ na uglu 44. zapadne i 37. ulice na Mehnetnu, zbog čega je dobila naziv „44W37“.

Ovaj token od 4.700 kvadratnih metara služi kao digitalno bogatstvo koje ukazuje na transformaciju načina na koji dizajniramo, gradimo, radimo i monetizujemo svoje prostore samo „jednim klikom“.

Zgradu od 16 spratova kreirala je kompanija za Integrated Projects, koja je povezala svet nekretnina i i metaverzum.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

NFT poslovna zgrada „44W37“ na Menhetnu; Ilustracija: Courtesy of INTEGRATED PROJECTS

NFT, blokčejn i kriptovalute

Ovaj NFT je prodat za jedan eterijum (ETH) što na današnji dan iznosi oko 1.300 dolara.

Ali šta je zapravo NFT? NFT-ovi su nepromenljivi tokeni izdati na blokčejnu koji predstavljaju nešto što je jedinstveno.

Koriste se prvenstveno za prodaju digitalnih proizvoda, kao što su umetnost ili muzika, koristeći kriptovalute poput ETH-a ili Ethereuma, koje rade kao kriptografski medij razmene preko računarske mreže.

Nekretnine trenutno imaju dva oblika: NFT fizičke nekretnine koje se mogu učiniti NFT-om kroz tokenizaciju, te NFT virtuelne nekretnine koje predstavljaju komad zemlje unutar digitalnog carstva, kako često nazivaju metaverzum.

Fizičke nekretnine mogu se učiniti NFT-om kroz tokenizaciju; Ilustracija; Courtesy of INTEGRATED PROJECTS

Proces transakcije sa NFT-om je pojednostavljen, omogućavajući kupcu da preuzme vlasništvo nad nekretninom u roku od nekoliko minuta.

Vlasnici mogu da kreiraju, poseduju, obavljaju transakcije i monetizuju svoju digitalnu imovinu bez muke oko prenosa vlasništva nad imovinom. To znači da neko prodaje/kupuje slike, 3D skenove, planove, virtuelne obilaske i izveštaje o lokaciji umesto fizičke imovine.

Sa NFT-om, proces transakcije je pojednostavljen, omogućavajući kupcu da preuzme vlasništvo nad nekretninom u roku od samo nekoliko minuta.

„NFT-ovi mogu uštedeti vlasnicima vreme, troškove i koordinaciju uključene u ponovno stvaranje tačnih postojećih uslova njihovog fizičkog prostora tako što će slikati sliku fizičkih karakteristika zgrade na nivou ankete – arhitekturu, opremu i mehanizaciju“, rekli su iz Integrated Projects za ArchDaily.

NFT-ovi mogu uštedeti vlasnicima vreme, troškove i koordinaciju; Foto: Courtesy of Ackroyd Lowrie

Tržišna kapitalizacija kao osa virtuelnog dizajna

Iako ova svojstva nisu u koliziji sa fizičkim i ljudskim uslovima sa kojima se arhitektura suočavala vekovima, to otvara novu debatu u arhitektonskoj praksi.

Sa svim mogućnostima u virtuelnom svetu, čini se da je tržišna kapitalizacija osa virtuelnog dizajna, koja tera arhitekturu u spekulacije i puku vizuelizaciju.

S druge strane, NFT-ovi su prilika da se uspostave strogi propisi o vlasništvu, ne samo u pogledu nekretnina, već i u pogledu intelektualne svojine.

Trodimenzionalni NFT, vila kraj okeana; Foto: Courtesy of MetaMundo

Između dizajniranja metaverzuma i iskorišćavanja njegovih mogućnosti potencijal je gotovo neograničen.

„Njujork je Kamen iz Rozete 20. veka“, ukazao je Rem Kolhas u knjizi Delirious New York. Kao i mnogi neboderi na Menhetnu, „44W37“ je početak nove ere u arhitekturi i nekretninama u megagradovima, dok otvaranje MetaMundove 3D NFT vile takođe dovodi u pitanje funkciju arhitekture u metaverzumu.

Poznate arhitekte su već istakle svoje perspektive: Rašed Singabi, viši projekt dizajner u HOK-u, istakao je da je „između dizajniranja metaverzuma i iskorišćavanja njegovih mogućnosti potencijal gotovo neograničen“, dok Leon Rost, direktor u BIG-u, smatra metaverzum svojstven arhitekturi, gde „struktura, materijalnost i cena izlaze kroz prozor“.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *