Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća u Sloveniji određena dimnjakom

U mestu Logatec podignuta je kuća koja pleni pažnju svojim neobičnim, a opet, s druge strane, klasičnim oblikom.

Projekat ove kuće potpuno je podređen lokalnoj arhitekturi i istorijskom nasleđu. Ne samo da poštuje morfologiju tradicionalnog konteksta gradnje već je izbor materijala potpuno u skladu s ambijentom u kojem se nalazi. Otuda je i dobijen oblik ove kuće sa dvovodnim krovom i sa fasadom od nauljenog ariša u tamnoj boji.

Pogledajte kako izgleda kuća:

Arhitekti iz biroa Dekleva Gregorič podigli su sleme krova na visinu završetka dimnjaka čime je kreirano svetlosno okno duž celog objekta.

 

Centralna prostorija u svakom seoskom domu jeste kuhinja sa pećkom na drva koja ima važnu ulogu u privatnom i društvenom životu ukućana. Tako je i u ovoj kući centralnu poziciju zauzela pećka sa svojim dimnjakom koji je u ovom slučaju odredio ceo oblik kuće. Naime, sleme krova podignuto je na visinu završetka dimnjaka čime je kreirano svetlosno okno duž celog objekta koje omogućava prodor svetlosti u svim prostorijama.

Kuća u Logatecu, mestašcu na pola puta od Ljubljane do Postojne, pozicionirana je na rubu sela. Sa svojim oblikom i tamnom završnicom odlično se uklapa u susedne drvene štale ali i sa obližnjom crkvicom iz 16. veka kojoj pravi protivtežu u prostoru.

Nauljeni ariš na fasadi i krovu potpuno je skladu sa tradicionalnom gradnjom na ovim prostorima. Zahvaljujući ovakvoj materijalizaciji naglašava se oblik kuće, a volumen dobija monolitni izgled.

Nauljeni ariš na fasadi i krovu potpuno je skladu sa tradicionalnom gradnjom na ovim prostorima.

 

Enterijer je nenametljiv, savremen a u isto vreme i tradicionalan. Ovo je postignuto odabirom materijala a ponajviše drvetom čija tekstura utopljava atmosferu. Nauljeni hrast postavljen je na svim površinama koje ukućani mogu dotaći, dok je s druge strane konstrukcija krova od armiranog betona u sjajnom kontrastu sa ovim prirodnim materijalom.

Na placu od 830 m2 podignuta je kuća od 205 kvadrata na dve etaže: podrumsku od 99 m2 i prizemnu od 106 kvadrata.

Kuhinja kao centralno mesto u seoskoj kući.

Otvaranjem svetlosnog okna u grebenu kuće kreirana je neobična atmosfera u kući koja se menja od doba dana.

Konstrukcija krova od armiranog betona u sjajnom je kontrastu sa ovim teksturom hrasta.

 

U spavaćoj sobi svetlost, takođe, dolazi sa plafona.

Projekat započet 2012. a završen 2016. godine potpisuje biro Dekleva Gregorič iz Ljubljane.

Foto: Flavio Coddou

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *