Sa visinom od 26,5m muzej pruža direktan pogled ka niškoj tvrđavi
Izdvojeno, Konkursi

Konkursno rešenje zgrade Narodnog muzeja u Nišu / Marco Ferri Architects

Severna fasada noću postaje LED ekran koji projektuje sliku za pešake koji šetaju kejom ili bedemima tvrđave.

Na konkursu za idejno rešenje nove zgrade narodnog muzeja u Nišu, prvu nagradu osvojili su Dejan Miletić i Milan Vujović koji su pobedili s objektom sa volumenom koji je ikoničan, a oblikom koji klasičan.  Međutim, na konkurs su stigla brojna zanimljiva rešenja a jedno od njih je od biroa Marco Ferri Architects u čijem timu su učestvovali Bojan Đenić, Winston Studio, Saidu Ahmad, Patrizia Silecchia i Sara Zavari.

„Naše predloženo rešenje novog muzeja Niša stvara gostoljubiv i spokojan svet koji objedinjuje svetlost i senke, odraz i smirenost, smeli dizajn i intimne izložbene prostore.“ – kaže Marco Ferri za naš portal.

Početne tačke za idejno rešenje bile su niška Tvrđava, kej i reka Nišava

Prema reci, severni zid noću projektuje slike koristeći LED svetla.

Početne tačke za idejno rešenje bile su niška Tvrđava, kej i reka Nišava. Gledajući sa niške Tvrđave, sa udaljenosti, objekat blista noću poput svetlucavog svetla. Prema reci, severni zid noću projektuje slike koristeći LED svetla. Južni zid postavljen je dijagonalno prema parku i obložen aluminijumskim fasadnim otvorima, kako bi se pružali pogledi, a istovremeno štitila umetnička dela. Ovaj dijagonalni zid nudi otvoreni prostor za sunčanje, kafenisanje i uživanje na platou ispunjen drvećem.

Fasadni dijamantski otvori štite od jakih sunčevih zraka

LED ekran za pešake

Sa visinom od 26,5m muzej pruža direktan pogled ka niškoj tvrđavi i okolini sa balkona svakog sprata i kroz fasadne dijamantske otvore koji štite od jakih sunčevih zraka. Krovna terasa pruža panoramski pogled ka gradu, okolini i okolnim planinama, uključujući i Suvu planinu. Noću se aktivira severna fasada, postajući LED ekran za pešake koji šetaju kejom ili bedemima tvrđave.

NI-MU postaće glavno odredište urbanog šetališta, proširenje obližnjeg parka tokom dana, a medijski zid
okrenut prema reci poput svetionika tokom noći.

Odstupajući od tradicionalne srpske arhitekture, osigurali smo da naša intervencija bude dijalog sa postojećim urbanim obrascem.

„Odstupajući od tradicionalne srpske arhitekture, osigurali smo da naša intervencija bude dijalog sa postojećim urbanim obrascem. To je istovremeno i mirno i složeno mesto. Istovremeno predstavljajući oštar kontrast među nizom muzeja koji neguju svoje različitosti i autentičnosti.“ – zaključuje Marco Ferri.

Pogledajte i video:

Srodni link:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

  1. miki

    ako ovako bude urađeno po projektu svaka čast! konačno dah savremene,prelepe,funkcionalne arhitekture u srbiji!

  2. Draganić

    Ne znam kako je moguće da jedno ovako dobro rešenje ne dobije nagradu, ili barem pohvalu?!!

  3. Marco

    Hvala. Uspeli smo da donesemo rešenje koje ispunjava zahteve konkursa, sa jednom podzemnom etažom, otvorenom plazom sa kafeterijom, krovnom terasom na kojoj bi svako uživao, uklopili smo utovarno/istovarnu rampu, parking, apartmane, i sve ostalo sa ispoštovanom zauzetošću od 70%. Sve je ovo sa rešenjem koje arhitektonski može da se izvede.

  4. Anton

    Odlični su vam ovi članci o konkursnim rešenjima. Ja bi voleo da svako nagrađeno i pohvaljeno rešenje dobije svoj mali prostor na ovom sajtu.

  5. Dragan Markovic

    Marco, mislim da je ovo poslednje presudno.

  6. Aleksandar Tasić

    Čini mi se da nije razmotreno koliko bi ovolika zgrada zaklanjala panoramu Niša kada se posmatra sa tvrđave, kao i koliko ekran ( koji bi noću verovatno zaslepljivao prolaznika i emitova reklame i beskrajno ponavljao promotivne filmove (poput onog na palilulskoj rampi) odstupao od prijatne i mirne atmosfere keja

Ostavite odgovor

Obavezna polja *