Arhitektura

„Ne valjaju renderi“: Kako to izgleda kada se slavni arhitekta predomišlja

Arhitekta Peter Zumthor objavio je nove vizuelne prikaze muzeja LACMA jer mu se prethodni renderi nisu svideli.

Dobitnik Pritzkerove nagrade iz 2009. godine, Peter Zumthor, već gotovo celu deceniju radi na projektu obnove Muzeja umetnosti u Los Anđelesu (LACMA) – najvećeg na zapadu Sjedinjenih Američkih Država. Njegov rad na projektu počeo je 2008. godine, a od kada su 2013. godine objavljeni prvi planovi, dizajn je pretrpeo nekoliko modifikacija. Možda ni ono nije konačna verzija…

Najveća promena u odnosu na prethodne varijante je što se ovaj put švajcarski arhitekta opredelio za svetle tonove eksterijera objekta, piše Dezeen.

Nakon što je pretrpeo velike kritike zbog prethodnih rendera, Peter je odlučio da uradi novu seriju vizuelnih prikaza koji će na bolji način prikazati ono što njegov studio želi da uradi sa muzejom.

Prethodni renderi koji se nisu svideli Zumthoru

Zumthor je prethodne rendere opisao kao „previše komercijalne“, ali je taj komentar stigao tek posle salve kritika.

 

Prethodna verzija
Prethodna verzija
Prethodna verzija
Prethodna verzija

A ovako to izgleda sada:

Na poslednjim vizuelnim prikazima uočava se primena zemljanih tonova i transparentnih materijala, što je drastična razlika u odnosu na prvobitnu varijantu koja je dosta vukla ka crnoj boji.

Zumthor je prethodne rendere opisao kao „previše komercijalne“, iako ih je verovatno on sam odobrio, ali je taj komentar stigao tek posle salve kritika na račun njegovog studija. Novi vizuelni prikazi, zaista, izgledaju prirodnije i ugodnije.

Zanimljivo je što je Peter Zumthor, nakon prethodnih verzija projekta obnove muzeja iz avgusta 2016. godine, izjavio da slike nisu prikazale objekat kako je on zamislio. Videćemo da li će ovo biti i finalno rešenje ili se novi dizajn LACMA i dalje ne zna.

Rendering: Atelier Zumthor

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *