Nova Ikeina prodavnica u Beču; Foto: Christina Häusler
Arhitektura

U Beču otvorena Ikeina prodavnica bez ijednog parking mesta

Oko dve trećine Bečlija, koji žive u užim gradskim četvrtima, čak više i nemaju automobile…

Mrežasta fasada prošarana drvećem animira prodavnicu IKEA Westbahnhof u austrijskoj prestonici, koju je lokalni studio Querkraft Architekten namerno projektovao bez parking mesta.

Smeštena u srcu Beča, Ikeina radnja u čijoj blizini automobili nisu dobrodošli dizajnirana je tako da se do nje može doći samo pešice ili javnim prevozom, a zašto i na koji način možete pročitati ovde.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada se nalazi u centru Beča i visoka je sedam spratova; Foto: Christina Häusler

Oko dve trećine Bečlija, koji žive u užim gradskim četvrtima, čak više i nemaju automobile.

Ova prodavnica na sedam spratova odgovor je na „radikalno promenjeno ponašanje kupaca i mobilnosti“ i ambicije da se stvori „održivo iskustvo kupovine“, objasnili su za Dezeen iz švedskog brenda nameštaja, koji je projekat za ovaj objekat predstavio 2020. godine.

S obzirom na to da je ukidanjem parkinga otežan lični transport kupaca, roba im može stići na kućnu adresu, a iz Ikee navode da istraživanje pokazuje da sve više kupaca ni ne razmišlja o tome da sami nose svoj nameštaj kući.

„Oko dve trećine Bečlija, koji žive u užim gradskim četvrtima, čak više i nemaju automobile. Koriste javni prevoz, pešače, voze bicikl ili skuter. IKEA Vienna Westbahnhof je u skladu sa svim ovim promenama u ponašanju“, kažu iz Ikee.

Ikeni objekat prilagođen je novim navikama kupaca; Foto: Christina Häusler

Budućnost maloprodajnog i urbanog dizajna

Querkraft Architekten, koji su opisali novi Ikein objekat kao „dobrog komšiju“, nadaju se da ova prodavnica predstavlja budućnost maloprodajnog i urbanog dizajna.

Rešetkasta fasada IKEA Vienna Westbahnhofa aludira na izgled polica za knjige i omogućava lako prilagođavanje promenljivim potrebama.

Fasada obavija objekat i stvara prostor za terase, otvorene prostore i prostorije u koje se izložbene i uslužne zone šire.

Izgrađena od čelika i betona, sa dubinom od 4,5 metara, fasada obavija objekat i stvara prostor za terase, otvorene prostore i prostorije u koje se izložbene i uslužne zone šire.

Objekat integriše i 160 stabala drveća u saksijama; Foto: Christina Häusler

Sadnja čak 160 stabala drveća u saksijama je prema proračunima smanjila temperaturu oko objekta za približno 1,5 stepeni Celzijusa.

Ova rešetkasta struktura omogućila je i prostor za integrisanje čak 160 stabala drveća u saksijama, kao i biljaka puzavica, za koje se očekuje da zajedno deluju kao „prirodni sistem za klimatizaciju“ i prečišćavaju vazduh u neposrednoj blizini.

Prema rečima arhitekata, proračuni su pokazali da bi sadnja ove količine drveća smanjila temperaturu oko objekta za približno 1,5 stepeni Celzijusa.

Prodajni deo

Spavajte u Ikei

Još jedna nekonvencionalna karakteristika IKEA Vienna Westbahnhof je da objekat sadrži i smeštajne kapacitete na gornjim nivoima.

Dok su na prva četiri sprata izloženi Ikeini proizvodi, spratovi iznad sadrže hostel sa 345 kreveta. Tu je i javno dostupna krovna bašta koja sadrži i fotonaponske sisteme.

Prizemlje je povezano sa svim spratovima iznad preko velikog atrijuma, koji posetiocima omogućava razgledanje proizvoda na različitim nivoima.

Na vrhu objekta smeštena je javno dostupna krovna bašta; Foto: Christina Häusler

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Prodajni deo
Prodajni deo
Hostel
Hostel
Terasa na krovu
Terasa na krovu
Presek
Presek
Južna elevacija
Južna elevacija

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    šta reći? jednostavno, štedljivo, svrsishodno …. genijalno! i dok2/3 bečlija ne koristi kola u jezgru wiene jeer su sirotinja, dotle u malom bogatom begišu onaj mali dećko nosi maskicu i kaže da je nezdravo, index 151 ko u bombaju od 20 miliona duša! … tuga

Оставите одговор

Obavezna polja *