Izdvojeno, Regionalni projekti

U Karlovcu izgrađen podzemni akvarijum s muzejom reka

Slatkovodni akvarijum nova je turistička atrakcija u Hrvatskoj koja se zasniva na bio-raznolikosti karlovačkih reka i jezera.

Po projektu biroa 3LHD, u Karlovcu je izveden objekat slatkovodnog akvarijuma koji je ukopan u zemlju i sa strane nasut zemljanim nasipima. Inspiracija za oblikovanje ovakvog akvarijuma bila je istorijsko jezgro grada – karlovačka zvezda okružena šancima – obrambenim zemljanim nasipima. Cilj je bio dobiti novo gradsko žarište na desnoj obali Korane, afirmisati promenadu, oblikovati mesto zaustavljanja i turističku atrakciju.

karlovac-podzemni-akvarijum-02

Akvarijum počinje na trgu a zatim se u objektu pomoću rampe, koja vijuga kao reka, spušta u podrumsku etažu.

 

U centru objekta formiran je javni prostor trga iz kojeg se šire tri glavna pešačka pravca: zapadno prema centru grada i promenadi uz reku; južno prema polivalentnoj površini na kojoj se održavaju koncerti i istočno prema glavnom pristupu sa saobraćajnice i stadionu. Oko trga, ne narušavajući prirodni izgled doline Korane, skriveni su sadržaji akvarijuma.

karlovac-podzemni-akvarijum-05

S trga se ulazi u tri dela objekta: izložbeni deo, čitaonicu s kafe barom i kancelarijske prostore. Svaki deo ima samo jedno pročelje i to ono koje je orijentisano prema trgu. Prema krajevima parcele objekti su „nevidljivi“, njihove zadnje strane i krovovi nasuti su zemljanim materijalom i deluju kao deo parka, igrališta odnosno promenade. Zelene krovne bašte skrivaju objekat i tako čuvaju prirodni krajolik uz desnu obalu Korane.

karlovac-podzemni-akvarijum-19
Plan akvarijuma

Izložbeni deo akvarijuma počinje na trgu a zatim se u objektu pomoću rampe, koja vijuga kao reka, spušta u podrumsku etažu radi specifičnosti biljnog i životinjskog sveta kojima treba prostor s potpunom kontrolom rasvete. Uz pešačku rampu ribe se u vodi posmatraju odozgo kao prilikom šetnji uz reku, zatim sa strane – pa se vidi ispod vodene površine. Posetici slušaju zvukove reke kako teče, a istovremeno se sistemom rampi spuštaju prateći njen tok. Nakon gornjeg toka reke, zvukovi se stišavaju, posetioci poniru u pećine u kojima su izloženi endemi koji se u prirodi često nalaze u ponornicama. Prostor se proširuje, svetlo dopire iz akvarijuma, a u središnjem delu prostora može se zastati, ležati na jastucima, slušati zvuk snimljen u pećini i gledati izložene endemske vrste.

karlovac-podzemni-akvarijum-03

Posetici slušaju zvukove reke kako teče, a istovremeno se sistemom rampi spuštaju prateći njen tok.

 

Nakon pećine, posetioci dolaze pred akvarijum s većim primercima retkih vrsta koje su iščezle iz hrvatskih staništa, a prikazana reka simbolički izvire ponovo u svom donjem toku. Vide se ribe zajedno s vodenim biljem koje žive u toplijim delovima reke. Nakon prolaska kroz tunel posetioci prolaze kroz akvarijuma s lopočima i šašem kao što je to u donjem toku reke, u močvarnim staništima. Kraj izložbe sastoji se od sistema nekoliko akvarijuma koji se prelivaju jedan u drugi a čiji biotop prikazuje slapove i sedrenu barijeru.

karlovac-podzemni-akvarijum-06

Na završnoj tački izložbe nalaze se stepenište i lift koji posetioce vraćaju u ulazni prostor preko suvenirnice. U centru objekta smešten je prostor za analizu tehnoloških parametara vode sa naučno istraživačkim centrom i prostorija za aklimatizaciju riba.

karlovac-podzemni-akvarijum-10

Projekat je sufinansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Njegova ukupna vrednost iznosi 4,8 miliona evra.

karlovac-podzemni-akvarijum-13

Projektne podloge

#Gradjevina #Adresa gradjevine

Pogledajte i kako izgleda projekat ukopane vinarije u Slavoniji.

Projekat: 3LHD; Foto: Miljenko Bernfest , Jure Živković

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *