Pobedničko rešenje konkursa, koje su potpisali Stewart, Maclaren i Dunn predstavljalo je toranj nalik Ajfelovom; Foto: Fred C. Lynde
Arhitektura

Londonska verzija Ajfelovog tornja koja je sravnjena sa zemljom

Konkurs za Londonski toranj iz 1890. godine iznedrio je mnogobrojna inovativna rešenja… koja su mahom podsećala na objekat u Parizu.

Ajfelov toranj, koji je zbog svog utilitarnog dizajna dočekan na nož i od strane struke a pogotovo od građana, veoma brzo je postao glavna arhitektonska atrakcija ne samo Pariza već i cele Francuske. Zbog svoje legendarne konstrukcije od 7.500 tona čelika i visine od 300 metara, on je postao simbol progresa u građevinarstvu, a ujedno i motivacija za nove građevinske podvige. Zato je samo tri godine nakon njegove izgradnje, u Londonu je 1890. godine raspisan konkurs za englesku verziju tornja… koji je naravno morao biti viši od konkurentskog.

Konkurs je iznedrio 68 rešenja koja su dolazila iz SAD, Kanade, Nemačke, Italije, Austrije, Turske, Australije i Švedske. Sva su rešenja dizajnom neosporno pratila Ajfelov toranj, ali sa očiglednom namerom da se nadmaši njegova veličina i visina. Na sledećim fotografijama, koje ekskluzivno donosi ArchDailymožete videti kako su ona izgledala.

Pobedničko rešenje je za 65,5 metara bilo više od Ajfelovog tornja, ali je usled problema u realizaciji ovaj objekat na kraju srušen.

Pobedničko rešenje konkursa, koje su izveli Stewart, Maclaren i Dunn predstavljalo je toranj koji je za 65,5 metara bio viši od Ajfelovog. Objekat je imao osmougaoni plan koji je bio organizovan kao sistem izložbenih dvorana, restorana, raznovrsnih prostora za zabavu, a u planu je bilo i pozorište.

Ipak, toranj nikada nije doživeo svoju potpunu realizaciju. Od samog početka finansije su bile problem, a konačna prekretnica u realizaciji projekta bio je konstruktivni problem. Težina čelične konstrukcije, uzrokovala je probleme u fundiranju, te su se radovi odugovlačili, da bi gradilište nedovršenog tornja 1902. godine bilo zatvoreno iz sigurnosnih razloga. Objekat je na kraju srušen 1907. godine.

Primećujete sličnost?

Novi simbol?

Ajfelov toranj i dalje drži arhitektonsku prevlast u Parizu i važi za najvišu građevinu Francuske. Sa druge strane, na polju arhitekture i građevinarstva u Londonu se otišlo u drugom pravcu, te se u ovom gradu sve više mogu videti moderni neboderi u kombinaciji čelika i stakla. Ipak, objekat Shard, koji potpisuje italijanski arhitekta Renzo Piano svojom formom neodoljivo podseća na Ajfelov toranj i s visinom od 309,7 metara predstavlja najviši objekt Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Evropske Unije.

Grafički prilozi: Fred. C. Lynde

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *