Izdvojeno, Regionalni projekti

Adaptacija istarske kuće u savremenu vilu sa šmekom minulih vremena

Ova vila u mestu Radetići u blizini grada Sv.Lovreća spaja moderno i industrijsko, a u isto vreme pruža novi doživljaj boravka u ruralnom okruženju Istre.

Po projektu studija BR dizajnera Borisa Ružića, urađena je adaptacija istarske kuće iz osamdesetih godina u savremenu vilu pod imenom B2. Njena obnova trajala je oko dve godine tokom kojih su izvedeni opsežni radovi. Postojeći objekat nije bio ni omalterisan, a nije bila izvedena niti infrastruktura. Kako kaže Boris za naš portal, „Vila B2 je još jedan primer kako je adaptacija skuplja od same izgradnje kuće…“

Međutim, trud se isplatio! Vila B2 je dvoetažna kuća s potkrovljem za odmor koja nudi udobnost i privatnost usred netaknute prirodne lepote Istre. Industrijski savremeni dizajn, zajedno s rustičnim detaljima i prirodnim teksturama, dizajnerskog nameštaja i materijala stvaraju jedinstven ugođaj.

Vila B2 je kuća za odmor koja nudi udobnost i privatnost usred netaknute prirodne lepote Istre.

 

Kuća je pozicionirana na brežuljku i to tako da se iz svake prostorije prostire pogled na Jadransko more kao i na besprekorne maslinjake i vinograde. Objekat je okružen kamenim zidovima, natkrivenom lounge zonom za ugodan boravak tokom letnjih vrućina, kao i zanimljivom linijom bazena sa izvorom slapa.

Dizajn koji prkosi vremenu

Kada se uđe u kuću, prvo što ćete primetiti jeste koncept otvorenog plana koji spaja kuhinju, trpezariju i dnevni boravak.
Na kuhinju se nadovezuje trpezarija s prepoznatljivim Kartell Louis Ghost stolicama. Masivni drveni sto je centralna tačka između kuhinje i dnevnog boravka. Iz dnevnog boravka stepenište vode na sprat na kojem su smeštene prostrane sobe s kupatilima koje plene pažnju svojom skladnošću, a samim odabirom boja, materijala i nameštaja sigurno će prkositi vremenu i trendovima. Iz svake od pet spavaćih soba na spratu pruža se pogled sve do 15 kilometara udaljenog mora, a najveća soba u potkrovlju raspolaže sa dnevnim boravkom i kaminom.

Zona za opuštanje

Prizemlje ima odličnu komunikaciju s natkrivenom letnom kuhinjom koja je ujedno i lounge zona. Taj detalj je nešto posebno u samoj kući i spaja najbitnije prostore za opušteno druženje. Naime, kako dizajner Boris Ružić kaže za naš portal „najvažnije je bilo napraviti natkriveni spoljašnji prostor namenjen obedovanju i odmoru tokom većeg dela godine. Ujedno, to je mesto koje će biti komunikacija između glavne stambene zgrade i manje, namenjene wellnessu.“

U enterijeru vladaju sive nijanse, a to sivilo razbijeno je modernim i starinskim nameštajem u prirodnim smeđim i bež tonovima. Sve je dekorisano starinskim bocama i zanimljivim šarenim detaljima.

 Sivilo enterijera razbijeno je modernim i starinskim nameštajem u prirodnim smeđim i bež tonovima.

 

Industrijski beton

Korišćeni su klasični građevinski materijali koji su svojim prirodnim teksturama ispoštovali izgled izvorne autohtone gradnje na istarskom području, uključujući sirovi beton, kamen i drvene konstruktivne grede.

Kao i u prizemlju, i na spratu su svi zidovi i podovi betonski, čime je stvorena neutralna baza na kojoj se ističu detalji u drugim bojama, dok plafonske i potporne grede, tipične za istarske kuće, svim prostorijama daju poseban šarm. Koristio se industrijski beton koji imitiraju staru tehniku koja se nekada koristila u unutrašnjosti i popločavanju istarskih šterni. Svi podovi izrađeni su upravo od industrijskog betona, čak i u spavaćim sobama, kao i u kupatilima. U takvom betonu je izgrađen i bazen, ali i svi ivičnjaci.

Industrijski polirani beton glavna je veza enterijera i eksterijera, koji su oplemenjeni s prirodnim materijalima i autentičnim detaljima i nameštajem.

 

Grejanje je rešeno na ekološki način. U prizemlju se nalazi kamin na drva koji je povezan s centralnim sistemom grejanja. Najveća spavaća soba u potkrovlju dobila svoj kamin kojim se zaokružio šarm i toplina cele kuće.

Boris Ružić živi i radi u samom srcu Istre, u prelepom naselju Radetići, gde je 2004. godine otvorio svoj studio BR. Boris Ružić je dizajner koji aktivno deluje u području arhitekture, urbanizma, dizajna enterijera, pejzažnog uređenja, dizajna proizvoda, istraživanja i razvoja. Njegova arhitektura pažljivo koristi istarski stil tradicionalne gradnje kombinujući je sa savremenim pristupom arhitekturi.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *