Arhitektura

Ovako izgleda kuća na Havajima koji pozamljuje koncept tradicionalnog sela

Sedam malih objekata, međusobno povezanih baštama, čini jedinstvenu celinu porodične kuće na havajskom Velikom ostrvu.

Smeštena na severnoj obali Kohoala, sa pogledom na zaliv Kaunaoa, ovu neobičnu kuću projektovala je firma De Reus Architects za klijenta koji je zaljubljenik u umetnost i arhitekturu. Sistem koji čini sedam jedinica sa strmim krovovima organizovan je oko centralno postavljenog bazena. Šema organizacije prostora preuzeta je od modela lokalnih sela poznatih kao kauhale.

Baš kao što su kuće u tradionalnim selima na Havajima povezana baštama i hodnicima, tako je i ova raštrkana kuća prepuna skrivenih dvorišta koja se međusobno povezuju u celinu. Arhitekte su stil ove neobične kuće opisali kao „moderan tropski stil“, piše Dezeen.

Paviljoni koji zajedno čine jedinstvenu celinu formiraju 620 kvadratnih metara životnog prostora.

U zavisnosti od funkcija, svaka jedinica je drugačije zatvorena prema spoljašnjosti. One u kojima su smeštene spavaće sobe u potpunosti su zatvorene, a paviljon u kojem je organizovan prostor za odmaranje i druženje u prirodi u potpunosti je otvoren.

„Prelazni prostori daju kući gracioznost i omogućavaju sinergiju između zatvorenih prostora, tropskih zasada, masivnih betonskih spoljašnjih elemenata i pogleda na okolnu obalu.“, rekle su arhitekte iz De Reus Archiects.

Obzirom da je određeni period klijent živeo na Polineziji, zadatak arhitekat bio je da elemente polinežanske arhitekture skladno ukombinuju s ostatkom prostora.

U unutrašnjosti paviljona korišćen je sveden nameštaj, kako ne bi odvlačio suviše pažnje s pogleda na plažu i palme.

Foto: via De Reus Architects

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *