Umesto Depoa, stambeni kompleks Landmark Residence; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje

Gradilište Depo: Umesto tramvaja i tezgi, stambeni kompleks od 30 hiljada kvadrata

Pogledajte kako iz vazduha izgleda izgradnja nove devetospratnice na atraktivnoj lokaciji u Beogradu – kod Vuka.

Nakon što je krajem jula 2021. godine srušen objekat nekadašnjeg Depoa, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 142 u Beogradu započeta je izgradnja stambeno-poslovnog objekta pod nazivom Landmark Residence, za koji je projekat uradio beogradski Mašinoprojekt kopring.

Za 125 godina svog postojanja Depo je bio poznat po tramvajima i konjima, ali i nakrcanim tezgama na kojima se i bukvalno prodavalo sve od igle do lokomotive. Ali da će Depo dobiti novu namenu bilo je praktično jasno još od kada je ovo zdanje progutala vatra 2014. godine.

Pogledajte kako danas izgleda gradilište na mestu bivšeg Depoa i kakav će to kompleks zapravo biti.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Gradilište Landmark Residence decembra 2023:

Da će Depo dobiti novu namenu bilo je praktično jasno još od kada je ovo zdanje progutala vatra 2014. godine.

Pre šest godina obznanjeno je da će novi vlasnici na mestu Depoa moći da zidaju objekat od oko 14.000 kvadrata koji ne prelazi šest spratova, ali i to da on neće moći da zauzme više od polovine površine placa.

Delimičan odgovor stigao je tri godine kasnije iz firme BKA Development – iza koje stoje izraelski investitori, kompanije Josi Avrahami i Almogim holdings – koja je na javnom nadmetanju za 4,15 miliona evra kupila Depo. Najave su bile da će izgradnja krenuti u toku 2018, ali tek u leto iste godine Skupština grada Beograda je odobrila izradu plana za blok prekoputa zgrade Opštine Zvezdara, kome pripada i zgrada Depoa.

Početkom 2019. tema gradnje na ovoj lokaciji aktuelizovana je i to kada je završen rani javni uvid u plan za blok oivičen Bulevarom i ulicama Sinđelićevom, Niškom i Sredačkom. Tada je ukazano na to da će na Bulevaru kralja Aleksandra objekti moći da imaju maksimalnu visinu 32 metra, a uz Nišku ulicu, koja će biti proširena za metar, zgrade će imati po četiri sprata.

Gradilište kod Vuka; Foto: Gradnja

Novoizgrađeni stambeno-poslovni objekat sastojaće se od tri lamele, a najviša je spratnosti 4Po+P+8+Ps.

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta Landmark Residence, ukupne BGRP od 30.545 kvadrata (nadzemno 19.365 m²), poverena je građevinskoj firmi Brigate d.o.o. iz Beograda, a uključuje i radove na rekonstrukciji, dogradnji i prenameni postojećih delova nekadašnjeg Depoa.

Novoizgrađeni stambeno-poslovni objekat sastojaće se od tri lamele – A, B i C, sa ukupno 121 stambenom jedinicom, 13 lokala i podzemnom garažom sa ukupno 205 parking mesta, od čega je 11 parking mesta namenjeno osobama sa posebnim potrebama. Spratnosti je P, 4Po+P+4+2Ps do 4Po+P+8+Ps.

Prema najavama investitora, ovaj objekat ponudiće stanove veličine od 52 do 212 kvadrata i strukture od dvosobnih do petosobnih, kao i posebne penthause.

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja
Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Šta će biti sačuvano

Radovi obuhvataju i rekonstrukciju i dogradnju postojećeg prizemnog objekta portirnice, koja će se implementirati kao deo stambeno-poslovne lamele C. Pored toga, nekadašnja radionica će postati depandans predškolske ustanove površine oko 450 kvadrata.

Takođe, projektom je predviđena i rekonstrukcija postojećeg fasadnog platna od oko 30 kvadrata, koje se po projektu zadržava u unutrašnjosti parcele kao element kojim se ostvaruje veza novoprojektovane i postojeće vrednosti kompleksa.

U želji da što merodavnije prenese jedinstveni zapis živopisne istorije lokacije, Landmark Residence će u sklopu pejzažne arhitekture Piazzette očuvati i tramvajske šine iz 1892. godine. Unutar Piazzette će se nalaziti i fasadni zid i depandans, rađeni po originalnom arhivskom projektu.

Rokovi

Prema podacima sa građevinske table, kao zvaničan datum početka izgradnje kompleksa naveden je 3. maj 2022. godine, dok je završetak radova planiran za 2024. godinu.

Faktografija
projekat:

Landmark Residence

lokacija:

bivši Depo, Bulevar kralja Aleksandra 142, Beograd

arhitektura:

Mašinoprojekt kopring

investitor:

BKA Development

izvođač:

Brigate d.o.o.

površina:

30.545 kvadrata BGRP

spratnost:

4Po+P+8+Ps

početak:

maj 2022.

stanje:

decembar 2023.

rok:

2024.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. ar

    kad će srušiti kafanu Orašac pitanje je dana

  2. radoje milutinović

    Tako, samo trpajte, svaka zgrada 50 – 100 novih kola a novih, ozbiljnih garaža nema decenijama. Pa nije Bulevar Bundeštrase.

  3. miki

    beograđani su davno i na vreme napustili beograd , samo doseljavajte ljude i pravite od njih građane posle vam niko neće biti kriv

Ostavite odgovor

Obavezna polja *