Ovo će biti najmoderniji zatvor u Srbiji po bezbednosnoj opremi ali i po sadržajima koji će u njemu postojati.

Pre šest meseci u Pančevu je počela izgradnja novog zatvora po najsavremenijim standardima koji će imati kapacitet za smeštaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Zatvor heksagonalnog oblika prostiraće se na 10ha zemljišta, a sastojaće se od sedam zgrada ukupne površine od 24.000 kvadrata.

zatvor-u-pancevu-2
Izgled zatvora sa rasporedom prostorija

Kompleks će imati dve zgrade za smeštaj lica lišenih slobode, objekat za kuhinju, upravnu zgradu, prijavnicu, zgradu za posete i tehničke prostorije.

 

Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja, opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona (KD) vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor.

Povezano: Zatvor na ostrvu Mamula postaje luksuzni hotel 

zatvor-u-pancevu-3

Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima.

 

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega CEB kreditira 18 miliona evra a sufinansiranje RS je pet miliona evra koje se odnosi više na opremanje objekata. Nameštaj u novom zatvoru uglavnom će biti izrađen internom proizvodnjom KPZ u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice, ormani…).

Projekat je izradila firma Coming 1 iz Beograda, dok su izvođači radova beogradska kompanija JV Gradina i Credo iz Vranja.

Predviđeno je da radovi budu završeni na proleće 2018. godine.

Pogledajte i kako izgleda javni restoran u okviru zatvora u Milanu.