Vizija kuće A House to Die In; foto: MIR, Snøhetta
Arhitektura

Obustavljen projekat izgradnje kuće na mestu nekadašnjeg ateljea Edvarda Munka

Gradski odbornici Osla izglasali su da se projekat zvani A House to Die In, kojeg potpisuje renomirani arhitektonski biro Snohetta, obustavi.

Prema najnovijim izveštajima, osmogodišnja saradnja između biroa Snohetta i norveškog umetnika Bjarnea Melgarda, za koga je ova kuća trebalo da bude izgrađena, izgleda da će biti obustavljena. Naime, problem se javio zbog činjenice da je izgradnja kuće planirana na temeljima kuće i ateljea čuvenog slikara Edvard Munka, a grad smatra da bi taj prostor trebalo da ostane na raspolaganju građanima Osla.

Projekat A House to Die In je najsporniji predlog za izgradnju objekta u skorijoj norveškoj istoriji, kako zbog arhitektonske forme, tako i zbog načina na koji se odaje počast nasleđu jednog od najpoznatijih norveških umetnika, piše The Local.

Na prvim vizijama kuće vide se stubovi u obliku životinja koji bi ukrašavali atelje koji se nalazi ispod zemlje; foto: Snøhetta

Javnost se digla na noge kada je Snoheta predložila da kuću „krase“ stubovi u obliku životinja.

Projekat je osmišljen kao vajarsko delo, koje bi ujedno bilo i kuća za Melgarda i njegove roditelje. Tokom gotovo desetogodišnje izrade, projekat je prošao kroz nekoliko promena i faza razvoja, a Melgard je čak u jednom trenutku pristao i da pomeri lokaciju kuće tako da samo pristupni put vodi preko sporne lokacije.

Javnost se digla na noge kada je Snoheta predložila da kuću „krase“ stubovi u obliku životinja. Prvobitno su ovi dekorativni podupirači trebali da budu samo u podzemnom ateljeu, ali su se u krajnjim razradama projekta oni našli i u eksterijeru.

Stubovi u obliku životinja potom su stigli i u eksterijer što nije bilo nikako prihvatljivo za javnost. foto: MIR and Snøhetta

Bolja je zelena livada

“Želimo da lokacija na kojoj bi bila izgrađena A House to Die In ostane zelena površina i to u korist lokalnog stanovništva, a da Bjarnea podstaknemo da pronađe novu lokaciju za svoj projekat.”, izjavili su iz gradskog veća.

Kao reakciju na obrazloženje odbornika Bjarne je izjavio: ”U Norveškoj postoje velika protivljenja novim stvarima.”

Postavlja se pitanje da li bi ekspresionista Edvard Munk bio takođe nezadovoljan ovim rešenjem…

Rendering: Snøhetta/MIR

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *