Instalacija 5: Jezerce po kojem se hoda sa fantastičnim pogledom na okolinu; foto: MAD Architects
Arhitektura

Transformacija starog japanskog tunela u umetničku galeriju

Tuneli obloženi ogledalima pružili su potpuno nove vizure na ceo krajolik.

Arhitektonski studio MAD napravio je pet instalacija u tunelu Kiyotsu Gorge u japanskoj prefekturi Nigata. Kineske arhitekte dobile su zadatak da transformišu ovaj stari tunel za potrebe Trijenala Echigo-Tsumari koje traje do sredine septembra ove godine. Za vreme trajanja manifestacije izgradiće se brojni stalni i privremeni objekti u preko 200 ruralnih naselja u čitavom Japanu.

Po zamisli arhitekata iz kuće MAD, japanski tunel sada je bogatiji za pet nesvakidašnjih elemenata. To su soba ogledala, plitko veštačko jezerce takođe okruženo ogledalima, plitki bazen u drvenoj kupoli, javni toalet u formi reflektivne kapsule, a svuda po tunelu raštrkane su razne svetlosne instalacije.

Instalacija 1: Soba izvrnutih ogledala

Kako navodi Dezeen, sve instalacije su inspirisane prirodnim elementima koje svakodnevno koristimo u građevinarstvu, a to su voda, drvo, zemlja, metar i vatra… doduše ovu poslednju baš i ne volimo da vidimo (prim.ur.)

Instalacija 2: Meditacija u drvenoj kupoli
Instalacija 3: Javni toalet skriven u kapsuli

Tunel Kyotsu Gorge je inače dug 750 metara, a iako neočuvan, predstavlja popularnu atrakciju u Japanu budući da se u njegovom okruženju pružaju fantastični pogledi na okolni planinski pejzaž.

Instalacija 4: Pomalo jeziva igra svetlosti

Najveću pažnju privukla je velika instalacija na kraju tunela čiji su zidovi u potpunosti obloženi ogledalima čiji odsjaji obasjavaju privremeno jezerce.

Najveću pažnju na Trijenalu privukla je velika instalacija na samom kraju tunela čiji su zidovi u potpunosti obloženi ogledalima čiji odsjaji obasjavaju privremeno jezerce. Na ovaj način u tunel su unete boje koje se drugačije ovde ne bi mogle naći, a grubi zidovi starog zdanja izgledaju daleko nežnije.

Instalacija 5: Jezerce u tunelu sa refleksivnim zidom i fantastičnim pogledom na okolinu

 

Pogledajte kako sve to izgleda u priloženom snimku:

Trijenale u Japanu privuklo je brojna imena sa svetske arhitektinske scene. Pored studija MAD, ovog leta svoje radove, mešu ostalima, izlažu i Dominique Perrault, Antony Gormley, Leandro Erlich i Carsten Höller.

Fotografije: MAD Architects

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *