Arhitektura, Izdvojeno

Tri stambene zgrade spojene zelenim krovom

Mostove na krovu baš i ne viđamo često. Zapravo, nismo ih videli nikada! Zbog toga nas je ovaj projekat toliko zaintrigirao.

Vijetnamski arhitekta Vo Trong Nghia potpisuje projekat novog stambenog bloka u gradu Ho Či Min (Sajgon) kojeg krasi krajnje zanimljiv krov. Naime, tri zgrade od po 22 sprata završavaju se zelenim krovom koji je gusto naseljen najrazličitijim rastinjem. Međutim, kuriozitet ovog projekta je taj što su zgrade spojene mostovima… koji su takođe ozelenjeni!

most-zeleni-krov-03

Dva viseća mosta na krovu premoštavaju raspone od oko 20 metara praveći tako jedan veliki park koji se prostire preko sve tri zgrade. Stanari zgrade tako mogu da odu kod komšije u susednu zgradu šetajući se parkom na zajedničkom krovu, piše Designboom.

most-zeleni-krov-02

Većinu zelenila čini bambus koji štiti zgradu od pregrevanja ali i od jakih vetrova. Zelenilo nije posađeno samo na krovu već i na terasama stanova.

most-zeleni-krov-01

Zelene površine u ovom stambenom kompleksu nisu napravljene samo zato da bi stanari uživali u lepom okruženju već je to i doprinos nastojanju gradskih vlasti da se što veći delovi – ovog prilično zagađenog – grada ozelene.

most-zeleni-krov-04

Stabla bambusa štite stanove od jakog sunca. A pritom i odlično izgledaju…

most-zeleni-krov-05

Ukupna površina ovog stambenog kompleksa iznosi oko 67.000 kvadratnih metara.

most-zeleni-krov-07 most-zeleni-krov-08

Pogledajte i kako izgleda najveći zeleni krov na svetu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *