Stadion za Olimijske igre 2020. u Tokiju od Kengo Kume sigurno će obeležiti ovu godinu
Arhitektura, Izdvojeno

12 objekata koje s nestrpljenjem iščekujemo u 2020. godini

Pošumljeni stadion, zgrada kao peščana dina, dinamične fasade: Ovih dvanaest novih veličanstvenih objekata trebalo bi da bude otvoreno tokom 2020. godine.

U godini za nama imali smo zaista sjajne primere arhitekture koji su se realizovali i kod nas i u svetu. Međutim, sudeći po najavama, ni ova 2020. godina neće biti ništa manje zanimljiva što se tiče arhitektonske prakse.

Tokom protekle godine najavljen je finiš za nekoliko velikih i značajnih projekata širom sveta. Da li će se baš neki od ovih dvanaest objekata naći na kraju godine i na listi najboljih objekata 2020. ostaje nam da vidimo.

Krenimo redom!

1. Pošumljeni stadion (Nacionalni stadion, Japan, Kengo Kuma)

Za letnje Olimpijske igre 2020. u Tokiju očekuje se svečano otvaranje nacionalnog stadiona, čiji projekat potpisuje Kengo Kuma. Stadion sa 80.000 mesta karakteriše ovalna rešetkasta struktura prekrivena biljkama kako bi se objekat što bolje uklopio u svoje okruženje.

Ovaj objekat svojevremeno je bio predmet kontroverze, jer je on zapravo zamena za prvenstveno izabran projekat Zahe Hadid, koji je ipak odbačen zbog prekoračenja budžeta.

 

2. Isprepletene piramide (Datong Art Museum, Kina, Foster + Partners)

Sedam godina kasnije nego što je zapravo predviđeno, ove godine se očekuje otvaranje Datong Art Museum u Kini. U okviru trga kulture u Datongu, na kom se već nalaze tri velika objekta, mesto će imati i novi muzej. Njegova forma oblikovana kroz četiri isprepletane piramidalne strukture, prekrivene Corten čelikom sigurno će predstavljati reper ovog trga.

 

3. Živa fasada (Poem Pavilion, UAE, Es Devlin)

Veliki događaj koji se očekuje ove godine svakako je Dubai Expo 2020, na kom će se videti paviljoni dizajnirani od strane poznatih arhitektonskih firmi poput Foster+Partners, BIG, Santiago Calatrava i drugih.

Ipak, jedan od najviše iščekivanih paviljona je onaj koji će predstaviti firma Es Devlin. Njihov Poem Pavilion će koristiti veštačku inteligenciju kako bi oživeo svoju fasadu. Ovo je zapravo i prva struktura Velike Britanije za Expo dizajnirana od strane jedne žene.

 

4. Zgrada kao peščana dina (Centrala Bee’ah, UAE, Zaha Hadid Architects)

Otvaranje centrale Bee’ah, čiji je projekat izvela Zaha Hadid, takođe je najavljeno za ovu godinu. Objekat dizajniran tako da imitira peščane dine nije takav samo iz estetskih razloga, već i da bi konstruktivno mogao da odoli ekstremnim klimatskim uslovima ove oblasti.

 

5. Zgrada kao mehanizam sata (Muzej Audemars Piguet, Švajcarska, BIG)

Firma BIG najavila je čitav niz projekata koji bi trebalo da budu završeni ove godine. Međutim, posebnu pažnju privlači muzej švajcarskog brenda satova Audemars Piguet inspirisan mehanizmom sata. Objekat će biti delimično ukopan u teren, a preko velikih staklenih površina stvoriće blisku vezu sa okruženjem.

 

6. Enterijer bez stubova (425 Park Avenue, SAD, Foster +Partners)

Renomirana arhitektonska kompanija Foster+Partners dizajnirala je i poslovnu kulu koja će u potpunosti zauzeti jedan blok na aveniji Park. Arhitekte se nadaju da će kula od 41 sprata postaviti nove standarde u oblikovanju poslovnih prostora. Struktura objekta obezbediće enterijere bez stubova, kao i formiranje terasa duple spratne visine, koje će biti popunjene biljkama.

Rendering: Dbox

 

7. Ogledalo života (Maggie’s Southampton, Engleska, AL_A)

Gabaritno, ali ne i značajno, najmanji objekat čije se otvaranje iščekuje u 2020. godini jeste Maggie’s Southampton centar za obolele od raka i njihove porodice, koji će se nalaziti neposredno uz Odeljenje za onkologiju u Sautemptonu.

Otvaranje centra dogodiće se tri godine kasnije nego što je prvobitno planirano. Ipak, krajni rezultat biće pažljivo kreirana struktura okružena cvetnim vrtom i ispunjena znatnom količinom dnevne svetlosti.

Arhitekta Charles Jencks koji je za svoju suprugu Maggie osnovao ovaj centar, nažalost nas je napustio u prethodnoj godini.

 

8. Zgrade kao planine (Nanjing Zendai Himalayas Center, Kina, MAD)

Kompleks mešovite namene Nanjing Zendai Himalayas Center imaće ukupnu površinu od 560.000 kvadratnih metara i sadržaće mnogobrojne kancelarijske prostore, hotele, prodajne prostore, kao i apartmane.

Kompleks će činiti sistem visokih zgrada koje formom imitiraju planine, dok se u „podnožju“ nalaze manji objekti koji aludiraju na „seosku zajednicu“ povezanu izdignutim pešačkim stazama.

Foto: CreatAR Images

 

9. Atrijum koji dominira (Axel Springer, Nemačka, OMA)

OMA su za ovu godinu najavili završetak radova na proširenju sedišta firme Axel Springer u Berlinu. Najdominantniji element objekta biće atrijum visine 30 metara, koji će moći da se sagleda i kroz fasadu oblikovanu kroz linearni i geometrijski sistem.

Foto: Nils Koenning

 

10. Umesto tržnog centra (Tainan Axis, Tajpej, MVRDV)

Park na Tajvanu dizajniran od strane poznate arhitektonske kompanije MVRDV biće još jedan zanimljiv projeket koji će sigurno obeležiti 2020. godinu. Kroz ovaj složen projekat napušteni tržni centar zamenila je laguna, ispunjena promenadom koja vodi do obale.

 

11. Pikselasta zgrada (Centrala Le Monde, Francuska, Snøhetta)

Zasvođena zgrada, čija je fasada oblikovana kroz „pikselizovanu matricu stakla“ biće novo sedište firme Le Monde Group u Parizu. Objekat je dizajnirao studio Snohetta, u saradnji sa lokalnom firmom SRA, kroz jedan od primarnih ciljeva da se objekat formira kroz lučnu osnovu kako bi se uokvirila javna površina, sa nadom da će se građani na taj način povezati sa objektom.

Rendering: Luxigon/Snøhetta

 

12. Zaobljeni balkoni (EDEN, Singapur, Heatherwick)

Projekat EDEN, koji je prvi stambeni objekat firme Heatherwick u Aziji, formiran je kao betonska kula od 20 spratova, koju će krasiti zaobljeni balkoni ispunjeni zelenilom. Ovaj objekat sadržaće samo dvadeset stanova, koji će biti veoma luksuzni.

Foto: Swire Properties

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *